skandal

Agencije za certificiranje halal kvalitete tvrdi: Nestle je svjesno obmanuo potrošače

Gospodarstvo / Flash | 26. 06. 2015. u 12:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Agencije za certificiranje halal kvalitete istaknuli su da su neprijatno iznenađeni otkrićem da se u prodaji na tržištu Bosne i Hercegovine nalazi proizvod MAGGI Goveđa juha sa rezancima, koja u svom sastavu sadrži svinjsku mast.

Naglasili su da su prikrivanjem pojedinih sastojaka proizvoda odgovorne osobe iz kompanije Nestle u BiH, potpuno svjesno obmanuli potrošače u BiH te prekršili zakone i propise o deklariranju proizvoda i zaštiti prava konzumenata. Cijene što je greška priznata, proizvod povučen sa tržišta i što su kupci pozvani da vrate već kupljene proizvode.

‘’Međutim, ostaje otvoreno pitanje svih drugih kupaca koji su već konzumirali ove proizvode ne znajući da oni u sebi sadrže nepoželjni sastojak’’, navodi se u priopćenju.

Posebnu zahvalnost izražavaju revnosnom konzumentu koji je uočio ovu prevaru i o tome upoznao javnost, kao i medijima koji su promptno djelovali i upozorili konzumente da obrate pažnju na ovaj proizvod.

‘’ Istovremeno smo razočarani što su izostale konkretne aktivnosti brojnih udruženja za zaštitu potrošača, kao i institucija koje imaju sva zakonska ovlaštenja da vrše kontrolu proizvoda na tržištu’’, istaknuto je. Također smatraju da slučaj Maggi Goveđe juhe sa rezancima predstavlja svojevrsni skandal, jer je potpuno ispravna deklaracija zamijenjena pogrešnom deklaracijom.

Imajući u vidu ovaj i druge slučajeve pogrešaka i izostavljanja "pojedinih" sastojaka na deklaracijama proizvoda, Agencija za certificiranje halal kvalitete poziva sve konzumente na oprez. Naročito podsjećaju konzumente muslimane da je njihova vjerska obaveza da konzumiraju isključivo halal proizvode, što od njih traži da vode računa da proizvodi koje kupuju "posjeduju halal certifikat".

Shodno činjenici da je proizvod Maggi Goveđa juha sa rezancima dokazano sadržavala sastojak koji je namjerno prikriven da bi se obmanuli konzumenti, ovim putem pozivamo nadležne institucije i inspekcijske organe da u skladu sa zakonom poduzmu odgovarajuće mjere i izreknu sankcije osobama koje su sudjelovale u ovom činu, te da obavijeste javnost o poduzetim aktivnostima, priopćeno je iz Agencije.

Kopirati
Drag cursor here to close