Pilane u teškoćama

Alimanović: Drvna industrija treba imati visok prioritet u regiji

Gospodarstvo / Flash | 30. 10. 2012. u 15:45 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drvna industrija treba imati strateško značenje i visoki prioritet u ekonomskoj politici svih zemalja u regiji, izjavila je savjetnica u Privredoj komori FBiH Šemsa Alimanović.

Ovu poruku prenijela je sudionicima 3.kongresa pilanara jugoistočne Europe koji je proteklog tjedna održan u Slavonskom Brodu. Na tom kongresu su 264 učesnika iz Hrvatske, BiH, Srbije, te gosti iz Austrije, Njemačke, Francuske i Italije raspravljali o mogućnostima unapređenja stanja u tom sektoru.

Generalna je ocjena da povećanje cijena sirovine i pad potražnje za drvetom ubrzavaju propast sektora.

Situacija s pilanama u BiH je također vrlo loša i nama također nedostaje sirovine, a firme se žale na lošu kvalitetu trupaca. Dosta je naših drvoprerađivača završilo u stečaju“, kazala je Alimanović za Fenu.

Lokalne pilane u zemljama regije, kako je istaknuto na kongresu, i dalje osjećaju velike teškoće u plasmanu građe na svjetsko tržište, gdje su, zbog još snažnog utjecaja krize, njihovi komercijalni poslovi dovedeni u pitanje, posebno u Italiji koja je godinama bila jedno od glavnih tržišta, a sada je 30 posto drvoprerađivačkih firmi već zatvoreno, dok preostale rade s 40 posto smanjenim kapacitetom.

Odnosi sa šumarstvom su za mnoge pilane presudni, a u svim zemljama regije osim Slovenije, osjeća se nestašica sirovine i prekapacitiranost proizvodnih linija koje često nemaju dovoljno trupaca za optimalan rad svojih tehnoloških postrojenja.

Posljedice nerestrukturiranja šumarskih poduzeća u državnom vlasništvu, koja su glavni dobavljači sirovine, često utiču na konkurentnost pilana, ali istaknuti su i vrlo pozitivni primjeri korištenja FSC certifikata bez kojih je nemoguće plasirati proizvode na svjetsko tržište.

Unatoč spomenutim ograničenjima, zaključeno je da perspektiva za pilanarstvo bazirano na uspješnom šumarstvu u zemljama regije još postoji.

Kopirati
Drag cursor here to close