UNOBiH

"Andićgradu" bez provjere isplaćen povrat PDV-a od pola milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 10. 09. 2015. u 12:22 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za neizravno oporezivanje BiH pokrenula je postupak prinudne naplate 1,2 milijuna KM poreza na dodanu vrijednost u 2014. godini od tvrtke ''Andrićgrad'' Emira Kusturice, a za isto razdoblje toj tvrtki je, bez provjere, isplatila gotovo pola milijuna maraka po osnovu povrata PDV-a, objavio je danas banjalučki portal ''capital''.

UNOBiH je tvrtki ''Andrićgrad'' Višegrad u 2014. godini na ime povrata PDV-a isplatio 416.307 KM bez kontrole da li je taj zahtjev opravdan.

Kada su pola godine kasnije izvršili redovnu kontrolu utvrdili su da Kusturica zapravo njima duguje PDV, a ne obrnuto.

U UNO kažu da nisu imali razloga da sumnjaju u opravdanost zahtjeva za povrat u to vrijeme, te potvrdili da nisu vršili kontrolu prije isplate povrata.

''Obveznici svaki mjesec podnose PDV prijave u kojima iskazuju obavezu za uplatu PDV-a, porezni kredit ili zahtjev za povrat PDV-a, a sve ovisi od poslovnih aktivnosti koje su imali unutar obračunskog razdoblja za koje podnose PDV prijavu.

'''Andrićgradu'' je u kontroli, koja je obuhvatila kontrolirano razdoblje prosinac 2012. do prosinca 2014. godine, osporeno pravo na odbitak ulaznog PDV-a koji je on iskazivao na svojim PDV prijavama, između ostalog, i za razdoblje 2014. godine'',rekao je načelnik Odjela za komunikacije UNOBiH Ratko Kovačević.

Portal ''capital'' je jučer objavio da je UNOBiH pokrenuo postupak prinudne naplate od tvrtke ''Andrićgrad'' za 1,2 milijuna KM neplaćenog PDV-a.

Kopirati
Drag cursor here to close