Transjadranski plinovod

Berisha: Albanija želi postati regionalna energetska supersila

Gospodarstvo / Flash | 13. 11. 2012. u 15:44 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na konferenciji o “Energetskom tržištu u Albaniji”, održanoj u Tirani, premijer Albanije Sali Berisha je izjavio kako Transjadranski plinovod (TAP) nije samo značajan za Albaniju nego i za čitavu Europu.

Napomenuo je da će pomoću Transjadranskog prinovoda biti povezani značajni energetski koridori kojima se dostavlja plin u zemlje Europe.

- Transjadranski plinovod je bez sumnje najvažniji i najperspektivniji projekt u zadnjih sto godina na polju energetike. Isto tako, TAP je za Europu projekt od životnog značaja, kazao je Berisha.

On je izjavio da je geografski prostor Albanije vrlo pogodan za izgradnju TAP projekta te da ovim projektom zemlja planira da postane regionalna supersila u oblasti energetike.

Također, sastanku u Tirani je prisustvovao i predstavnik Europske unije u Tirani Ettore Sekui, koji je tom prilikom izjavio da je TAP vrlo značajan projekt za čitavu Europu.

“Europa će projektom TAP osigurati siguran prolaz za prirodni plin. Albanija će također imati koristi od ovog projekta”, istaknuo je Sekui.

Transjadranski Plinovod je projekt za izgradnju 520 kilometara dugačkog plinovoda kojim će biti transportiran prirodni plin iz Kaspijske regije i sa Bliskog Istoka u Europu.

Plinovod počinje u Grčkoj, u blizini Soluna i ide preko Albanije i ispod Jadranskog mora, da bi izišao na talijanskoj obali u blizini Brindizija.

Kopirati
Drag cursor here to close