pomoć

BH gas traži kredit od 40 milijuna KM i pomoć države

Gospodarstvo / Flash | 03. 11. 2014. u 07:22 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava Javnog poduzeća "BH gas", koje se suočava s velikim nagomilanim problemima i financijskom dubiozom, raspisala je javni natječaj kroz dva lota i po četiri tromjesečna kvartala za osiguranje bankovnih jamstava prema isporučiteljima "Gazpromu" iz Rusije i srbijanskom "Srbijagasu".

Kako naviode Nezavisne novine, procjena kompanije je da će joj biti potrebno blizu 40 milijuna KM ("Gazpromu" oko 36,26 milijuna, "Srbijagasu" oko 2,6 milijuna KM) kako bi ovi isporučitelji nastavili nesmetanu distribuciju energenta od čijeg dotoka u doslovnom smislu ovise industrijski potrošači, ali i život u Sarajevu i mnogim drugim sredinama.

Riječ je o otvorenom tenderskom postupku, a za banku koja se odluči na ovakav način kreditiranja "BH gasa" obveza je dostavljanje izjave da su ponuđeni uvjeti i cijena fiksni i nepromjenjivi.

Iz "BH gasa" potvrdili su ovu informaciju, navodeći kako su, u skladu s ugovorenim obvezama, dužni raspisati tender za jamstva za odgođeno plaćanje za svaku godinu.

"Visina jamstva je promjenjiva tijekom godine i ovisi o potrošnji plina, te se u skladu s tim mijenja. Nešto je veća tijekom zimskih mjeseci, kada je izraženija potrošnja, a manja tijekom ljetnih mjeseci", ističu iz "BH gasa", navode Nezavisne.

Na pitanje znači li ovo da će svi potrošači "BH gasa", a pogotovo građani Sarajeva koji su se zbog smanjenog dotoka iz Rusije smrzavali proteklih tjedana, sljedeće godine moći računati na nesmetan i nesmanjen dotok ovog energenta, iz kompanije odgovaraju pomalo proizvoljno.

"Bez obzira na jamstva, oni potrošači koji uredno izmiruju obveze prema 'BH gasu' i time ne dovode u pitanje servisiranje obveza prema 'Gazpromu', trebali bi imati urednu i nesmetanu opskrbu plinom u 2015. godini", ističu u "BH gasu" te navode kako naplata potraživanja nije jedini problem u njihovom poslovanju.

U vezi s tim, iz Uprave kompanije priznaju kako su u nezavidnoj situaciji i da će im za rješavanje nagomilanih problema biti potrebna pomoć i same države.

"Nažalost, sadašnja uprava je zatekla nagomilane probleme koji prijete 'BH gasu', ali i plinskom gospodarstvu BiH, a koji su naslijeđeni od prethodnih uprava kompanije. Pored maksimalnih napora koje ulažemo u stabilizaciju kompanije, za potpuno rješenje trebat će nam podrška svih relevantnih organa u BiH", zaključuju iz "BH gasa".

Kopirati
Drag cursor here to close