Daljnje aktivnosti

BiH i Srbija grade dalekovod, sređuju granicu i rješavaju odštete

Gospodarstvo / Flash | 04. 11. 2015. u 11:13 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Srbije, razmatrajući aktivnosti u oblasti energetike, dogovorili su daljnje aktivnosti na izgradnji elektroenergetske interkonekcije – 110 kV dalekovoda Ljubovija – Bratunac.

Dogovoreno je da se formira međuvladina stručna komisija koja će u suradnji sa entitetima napravit konkretan plan aktivnosti.

Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Srbije su također razmotrili inicijativu za reguliranje međusobnih odnosa vezano za naknade za potopljeno zemljište u toku rijeke Drine između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije (HE Bajina Bašta i Zvornik).

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Srbije na prvoj zajedničkoj sjednici istaknuli potrebu rješavanja problema u vezi sa mjestima pogodnim za ilegalni prelazak državnih granica BiH i Srbije.

U nastavku sjednice razgovarali su o aktivnostima u pogledu nastavka suradnje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije u oblasti infrastrukture kvaliteta.

Naglašena je potreba unapređenja suradnja Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u regionalnim projektima iz oblasti energetike, zaštite prirodne okoline, zaštite od prirodnih nepogoda i zajedničko apliciranje za grant sredstva unutar Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework - WBIF).

Fokus će biti na jačanju institucionalne suradnje formiranjem većeg broja zajedničkih gospodarskih društava, kroz intenziviranje institucionalnih kontakata i kroz suradnju u oblasti promocije investicija i izvoza i privlačenja direktnih investicija.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH, razgovarali su o zaključivanju bilateralnih sporazuma o regionalnoj suradnji sa državama koje su potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, sa ciljem povećanja obima suradnje između tih država, u roku od dvije godine od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Na prijedlog ministrice bez portfelja zadužene za europske integracije u Vladi Republike Srbije razgovarano je o implementaciji Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o suradnji u oblasti europskih integracija.

Na sjednici je razgovarano o planiranju i realizaciji infrastrukturnih projekata sa Jedinstvenog pregleda infrastrukturnih projekata koji su od značaja za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srbiju, a koji se planiraju za financiranje iz sredstava EU.

Vijeće ministara BiH i Vlada Srbije razgovarali su i o prekograničnoj suradnji između Bosne i Hercegovine i Srbije. U tom kontekstu ukazano je na potrebu izrade što većeg broja programa prekogranične suradnje koji bi se izrađivali po istoj metodologiji a kojima bi se povlačila veća financijska sredstva.

Protokol o suradnji u traženju nestalih

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić potpisali su Protokol o suradnji u traženju nestalih osoba između Vijeća ministara BiH i Republike Srbije.

Protokol o suradnji između Vlade Republike Srbije i Vijeća ministara BiH na očuvanju Mosta "Mehmed-paše Sokolovića" potpisali su ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministrica poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Srbije Snežana Bošković -Bogosavljević.

Sporazum u oblasti okoliša i održivog razvoja između Vijeća ministara BiH i Republike Srbije potpisali su ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministrica poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Srbije Snežana Bošković -Bogosavljević.

Izjava o suradnji u oblasti izvoza i uvoza naoružanja, vojne opreme i robe dvostruke namjene između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije potpisali su ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasim Ljajić.

Ministar komunikacija i prometa BiH Slavko Matanović i potpredsjednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije Rasim Ljajić potpisali su Memorandum o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije u oblasti telekomunikacija.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close