EU fondovi

BiH nema stručne ljude za pisanje europskih projekata

Gospodarstvo / Flash | 08. 11. 2012. u 12:09 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski pokret u BiH danas je u Sarajevu okončao realizaciju projekta "Jačanje kapaciteta lokalnih zajednica za korištenje EU fondova - praktična iskustva iz Republike Češke".

Tim povodom održana je konferencija za novinare na kojoj je predsjednik Europskog pokreta u BiH Predrag Praštalo istaknuo cilj projekta - upoznavanje i informiranje predstavnika lokalnih zajednica o mogućnostima i načinima korištenja sredstava iz Europskih fondova, kao i sredstava drugih međunarodnih donatora.

- Zahvaljujući podršci Češke razvojne agencije, odnosno češke ambasade u BiH obišli smo šest gradova u BiH u kojima smo održali radionice. Predavači su bili Senad Lulo iz Direkcije za Europske integracije i Amil Kamenica, stručnjak za EU integracije, koji su učesnicima pojasnili na koji način se može aplicirati i napraviti kvalitetan projekt, kazao je Praštalo.

Europski pokret u BiH se nada da će s ovim projektom u budućnosti pobuditi interes međunarodnih donatora, ali i domaćih institucija, jer je pisanje projekata još veliki problem u BiH.

Iz tog razloga, kako ističe Amil Kamenica, mnoge zemlje u regiji su veoma malo sredstava povlačili iz Europskih fondova zato što nisu imali kapacitete koji su u stanju da realiziraju takve projekte.

S ovom činjenicom složio se i veleposlanik Češke u BiH Tomaš Szunyog navodeći da je veoma važno da se BiH pripremi za Europske projekte iz dvaju razloga.

- Prvo što bi BiH imala stručne ljude da pišu projekte, posebno one za Europsku uniju, a drugo da BiH ima financijsku strukturu da može podržati ove projekte u kofinanciranju ovih projekata, te da ih može plaćati u fazi kada nisu završeni. Zato treba iskoristiti ovo vrijeme da se na kantonalnom, entitetskom i općinskom nivou ljudi obuče za pisanje Europskih projekata, smatra Szunyog.

Izrazio je obećanje da će češko veleposlanstvo nastaviti podržavati slične projekte u BiH.

U okviru konferencije izlaganje o temi "Iskustva u korištenju sredstava iz EU fondova" održao je Radek Vondra, gradonačelnik Praga (općina 14), koji je istaknuo da su u ovoj općini Europski projekti pomogli da se, naprimjer, u šest škola uvede termoizolacija, pomoću koje su se troškovi škole smanjili za šest posto, a u tehnološkom smislu pomoću sredstava iz EU fondova uvedene su i zakonske obaveze za digitalizaciju arhiva.

- Nadamo se da će nam u skorije vrijeme biti odobreni projekti vezani za uključivanje socijalno-isključenih grupa u društvenu zajednicu, što predstavlja trenutno najveći problem u Pragu, rekao je gradonačelnik Praga.

Kopirati
Drag cursor here to close