kontrola

BiH poziva Ruse da provjere voće i povrće

Gospodarstvo / Flash | 05. 08. 2016. u 13:26 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja priopćila je danas da je 4. kolovoza, posredstvom Veleposlanstva Ruske Federacije u BiH, dobila informaciju o privremenoj zabrani izvoza voća i povrća iz BiH u Rusku Federaciju.

Ista informacija je tijekom jučerašnjeg dana, kako se navodi, objavljena na službenoj stranici Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije.

U priopćenju Uprave se navodi da je ruska strana posebno zabrinuta zbog povećanja obima izvoza voća i povrća u Rusku Federaciju u ovoj godini, iz tih razloga su posebno zainteresirani za fitosanitarni sustav u BiH, kao i za cjelokupnu proizvodnju voća i povrća u BiH.

''Želimo posebno ukazati da zdravstvenu ispravnost voća i povrća prate entitetske laboratorije, a fitosanitarne certifikate izdaju fitosanitarni inspektori koji su u entiteskoj nadležnosti kao i to da su entitetski organi i institucije dio fitosanitarnog sustava u BiH'', navodi se u priopćenju.

U svojstvu kontakt točke za međunarodnu suradnju, a po nalogu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, Uprava je tijekom dana uputila zahtjev za hitan dolazak inspektora Ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor kako bi se uvjerili u funkcioniranje fitosanitarnog sustava u BiH kao i u obim proizvodnje voća i povrća, ali i u mogućnosti povećane isporuke tih proizvoda.

''Također smo zatražili i hitno stavljanje van snage privremene zabrane uvoza voća i povrća iz BiH u Rusku Federaciju imajući u vidu da je ova zabrana došla iznenada i da već ima značajan broj pošiljaka koje su pripremljene i spremne za otpremu'', navodi se u priopćenju.

Dodaje se da je Uprava pismom od 13. srpnja 2016. godine obavijestila rusku stranu da je spremna prihvatiti inspekciju ruske Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor, ali ruska strana u svom dopisu nije predložila bilo kakve termine dolaska.

''Ovo ističemo jer je u javnost izašla informacija da BiH strana nije prihvatila inspekciju ruske strane'', priopćeno je iz Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja.

Kopirati
Drag cursor here to close