napredak

BiH skinuta sa 'sive liste' MONEYVAL-a

Gospodarstvo / Flash | 18. 09. 2015. u 11:39 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je skinuta s takozvane 'sive liste' Komiteta eksperata Vijeća Europe za sprečavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL).

Ministar pravde BiH Josip Grubeša u izjavi za fenu je rekao kako je to izuzetan značaj za BiH.

''Ministarstvo pravde je uložilo sve napore da se to dogodi, prije svega kroz angažman na usvajanju Kaznenog zakona u dijelu pranja novca, što je bio i razlog stavljanja BiH na listu'', izjavio je Grubeša, te istaknuo kako je bitan je doprinos i članova Delegacije BiH, u čijem radu sudjeluje i predstavnik Ministarstva pravde BiH, 'kroz prezentiranje napretka koji smo uspjeli ostvariti'.

Ministar Grubeša je istaknuo zadovoljstvo što je prepoznat napredak BiH i spremnost države da se bori protiv svih vidova organiziranog kriminala.

Dodao je da će institucije BiH nastaviti da jačaju institucionalne kapacitete u suradnji sa međunarodnim institucijama za borbu protiv organiziranog kriminala.

SIPA je potvrdila ove informacije u priopćenju napominjući kako je Izaslanstvo BiH pri Moneyvalu nazočila 48. Plenarnom zasjedanju Komiteta Vijeća Europe za sprječavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (Moneyval) koje je održano u razsoblju od 14.9. do 18.9.2014. godine u Strasbourgu.

Prema informacijama dobivenim od strane predstavnika SIPA-e, šefa BiH Moneyval delegacije, Izaslanstvo BiH na Plenarnoj sjednici predstavila je 4.Izvještaj Bosne i Hercegovine o uzajamnoj procjeni mjera za sprječavanje pranja novca i financiranje terorizma. Izvještaj je usvojen od strane Plenarne sjednice uz pozitivne komentare i ocjene za državu.

''Imajući u vidu značajan napredak koji je Bosna i Hercegovina ostvarila u posljednja četiri mjeseca u oblasti provođenja mjera za sprječavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, Plenarna sjednica Moneyval-a usvojila je prijedlog Moneyval tajništva za skidanje Javne izjave koja je objavljena 01.06.2014.godine, odnosno Bosna i Hercegovina je skinuta sa Moneyval sive liste, te je stavljena u rang država s redovnom procedurom izvještavanja'', navedeno je u priopćenju SIPA-e.

Kopirati
Drag cursor here to close