Brojne nepravilnosti

Bijedić: Direktor Željeznica FBiH Osmanagić mora biti smijenjen

Gospodarstvo / Flash | 14. 11. 2012. u 08:10 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo prometa i komunikacija FBiH uskoro će sankcionirati osobe odgovorne za višegodišnji kriminal u "Željeznicama FBiH", što će podrazumijevati i smjenu generalnog direktora Nedžada Osmanagića, rekao je za današnji "Dnevni avaz" federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić.

Višegodišnjim nepravilnostima u "Željeznicama ŽFBiH", istaknuo je, konačno se mora stati ukraj, a odgovorne osobe pod hitno sankcionirati.

- Mnogo je nepravilnosti u ŽFBiH. Ne znam od čega da krenem. U posjedu sam podugačkog spiska na koji su mi ukazali uposlenici ove kompanije, a koji se tiče sklapanja ugovora koji su nanijeli veliku štetu prvo poduzeću, a zatim i FBiH. Federalna uprava policije (FUP) već radi svoj posao. Izuzeta je određena dokumentacija. Sve se mora utvrditi - kaže Bijedić.

Posebno su sumnjivi štetni ugovori sklapani sa "Željeznicama Srbije", ali i mnoge nepravilnosti vezane uz obnovu trga u Čapljini, na koji su potrošene stotine tisuća KM, te neshvatljivi oprosti dugova privatnim kompanijama.

- Mora biti utvrđeno kako je Nedžad Osmanagić privatnoj firmi GIKIL Lukavac otpisao dug od 5.000.000 KM. Sve to rađeno je bez suglasnosti Vlade FBiH. Tu su i pitanja koja se tiču i same Vlade. Mora se objasniti kako su samovoljno imenovani izvršni direktori, a da Vlada o tome nije znala ništa. Samovolji u ŽFBiH mora se stati ukraj kako bi ova firma krenula naprijed - rekao je Bijedić.

Istakao je da se on pita, Osmanagića bi smijenio već sutra, ali ne može.

Naglasio je da će izvanredna sjednica Vlade FBiH na kojoj će se raspravljati o ŽFBiH najvjerojatnije biti održana narednog tjedna.

- Vlada FBiH mora se obračunati s kriminalom u tom poduzeću. Osmanagić mora biti smijenjen - zaključio je Bijedić.

Kopirati
Drag cursor here to close