Vjekoslav Mandić

Bolnice će 'preživjeti', tu nema alternative

Gospodarstvo / Flash | 21. 06. 2016. u 09:09 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić u intervjuu za današnji broj Večernjega lista, izdanje za BiH, kazao je kako zdravstvo proživljava sudbinu cijeloga društva. Ministar je istaknuo da građani ove zemlje najbolje na svojoj koži osjete manje izdvajanje novca a liječnicima i medicinskom osoblju otvaraju se vrata odlaska na zapad gdje su puno bolje plaćeni.

Ministar Mandić je istaknuo kako spomenuti sektor treba ozdraviti reformom iznutra, ali i potporom izvana. Govoreći o dugovima bolnica i hoće li one 'preživjeti' dok se ne donesu nova rješenja ministar Mandić je kazao kako moraju preživjeti i kako tu nema alternative.

''Bolnice moraju pružati usluge pacijentima, odnosno stanovništvu iako je situacija izrazito teška. Zbog toga, uostalom, i radimo intenzivno na pripremi prijedloga zakona o financijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u FBiH. To je kompliciran i zahtjevan zakon u čijoj izradi sudjeluju i predstavnici županija, financijskoga sektora, ali se nadamo kako ćemo relativno brzo imati prijedlog teksta zakona. Učinit ćemo sve što je u našoj moći da se obujam prava građana ne smanjuje, a to se svakako odnosi i na rad bolnica. Želim vjerovati kako ćemo u ovom procesu imati apsolutnu, a ne samo deklarativnu potporu cjelokupnoga društvenoga sustava, a da zdravstvo kao sektor neće biti zanemareno i prepušteno samo sebi kao što je to, nažalost, bio slučaj u prošlosti. To upravo govorim zbog toga što sektor zdravstva neizravno i izravno i ovisi o cjelokupnoj gospodarsko-socijalnoj situaciji u zemlji i sve razine vlasti moraju se uključiti te preuzeti svoj dio odgovornosti'', kazao je ministar Mandić.

Na upit zna li se kolika su dugovanja bolničkih centara i je li Federacija u mogućnosti pokriti te dubioze, ministar Mandić je kazao kako su bolnice iskazale svoja dugovanja, podatci postoje i oni su, među ostalim, i osnova za rad stručne skupine koja priprema prijedlog zakona o financijskoj konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova u FBiH. Mandić je podsjetio kako je izradu spomenutoga zakona podržala i Vlada FBiH, a osnovni cilj je da se njegovom izradom i provedbom bolnicama, odnosno zdravstvenim ustanovama, omogući neometan rad i pružanje zdravstvenih usluga.

Kada je riječ o tome kako su nastala dugovanja bolnica i tko je odgovoran za teško stanje, Mandić je kazao kako su dugovanja rezultat nepostojanja odgovarajućega sustava financiranja zdravstvenoga sektora u kojemu bolnice nisu primjereno plaćene od zavoda zdravstvenoga osiguranja za usluge koje pružaju pacijentima te kako nitko nema alata te zavode 'natjerati' na plaćanje usluga.

''Treba reći i kako u zdravstvu nemamo tržišne cijene usluga. To konkretno znači kako je stvarna vrijednost usluga koje pružaju zdravstvene ustanove puno veća od cijena po kojima su plaćene za te usluge od zavoda zdravstvenoga osiguranja. To nije stimulirajući oblik financiranja jer podrazumijeva da što više radite, odnosno više usluga pružate, to ste u većem minusu jer vas ne prati odgovarajuće financiranje. S druge strane, i zavodi zdravstvenog osiguranja, kao financijeri, suočavaju se s oskudicom sredstava. U ukupnoj strukturi osiguranih građana u FBiH, svega je oko 40 posto onih koji su zaposleni, a istih tih 40 posto prikupi više od 90 posto svih sredstava za financiranje zdravstva. S obzirom na to da se zdravstvo financira sredstvima obveznoga zdravstvenoga osiguranja, na zdravstveni sustav održava se i činjenica da je nezaposlenost velika, zatim 'siva ekonomija', neprijavljivanje radnika na stvarne plaće, neuplaćivanje doprinosa za zdravstveno osiguranje, ali i nerijetki otpisi dugova velikim tvrtkama upravo za zdravstveno osiguranje. Sve su to razlozi koji su nas doveli u sadašnju tešku situaciju. Ako ne otklonimo ove uzroke, a koji nisu samo u nadležnosti ili, bolje rečeno, moći zdravstvenoga sustava, onda ćemo i dalje imati ozbiljne probleme'', kazao je Mandić.

Govoreći o cijeni lijekova za koju se često kaže kako su najskuplji u regiji ministar Mandić je kazao kako u cijenu lijeka ulazi i PDV. Pojasnio je kako u BiH postoji jedinstvena stopa PDV-a, dok je u većini zemalja regije i EU diferencirana stopa te je i PDV na lijekove u zemljama regije znatno manji.

''Osnovne cijene lijekova kod nas nisu najveće u regiji, ali bi bilo jako važno da se lijekovi rasterete ove vrste nameta. Napominjem kako smo prošle godine cijene lijekova koji se nalaze na federalnoj listi lijekova obveznoga zdravstvenoga osiguranja snizili do 10% te i u ovoj očekujemo da će doći do određenog snižavanja cijena ovih lijekova'', kazao je Mandić.

Govoreći o tome zašto mladi liječnici, uz brojne druge, odlaze iz BiH i kako ih stimulirati da ne odlaze iz BiH ministar Mandić za Večernji list je kazao kako se mlade liječnike može stimulirati uređenjem i unapređenjem zdravstvenoga sustava koji će im omogućiti da rade u boljim uvjetima, da njihov rad bude vrednovan i prepoznat u javnosti te da imaju mogućnost dodatne edukacije.

''Više sam puta rekao da zdravstveni djelatnici dijele sudbinu cjelokupnog zdravstvenog sustava. Svi problemi s kojima se suočavamo odražavaju se na zdravstvene djelatnike, sve aktivnosti koje provodimo u cilju stabilizacije zdravstvenog sustava usmjerene su kako prema pacijentima tako i zdravstvenim profesionalcima. Kao što znate, počeo je i proces pregovora o postupku usuglašavanja granskog kolektivnog ugovora za područje zdravstva na teritoriju FBiH s novim Zakonom o radu, a u kojem sudjeluju predstavnici vlada županija i reprezentativnoga sindikata uz koordinaciju Vlade FBiH i Federalnog ministarstva. Cilj je osigurati uvjeti da primjena granskog kolektivnog ugovora bude realna i utemeljena na financijskim mogućnostima, a u okviru kojih ćemo tražiti i nova, bolja rješenja'', kazao je Mandić.

Kada je riječ o reformi zdravstva, ministar je istaknuo kako se o njoj govorilo i prije te kako će se govorit i nakon njegova mandata budući da je to, kako je kazao, neprekidan proces. On je pojasnio kako se zdravstveni sustavi u svim zemljama svijeta stalno prilagođavaju potrebama stanovništva, novim saznanjima i tehnologijama u zdravstvu, gospodarsko-socijalnoj situaciji, razvoju medicinske znanosti, pojavama novih bolesti kao i javnozdravstvenim izazovima.

''Zato kada govorimo o reformi zdravstva, govorimo o neprekidnom procesu. A cilj je razvojem i provođenjem zdravstvene politike, izradom strateških pravaca razvoja i stvaranjem zakonskog okvira kontinuirano raditi na izgradnji dostupnog, učinkovitog i transparentnog zdravstvenog sustava utemeljenog na načelima solidarnosti i pravičnosti, a s krajnjim ciljem unapređenja zdravlja stanovništva'', zaključio je ministar Mandić.

Kopirati
Drag cursor here to close