Slijedi protumjera

Bruxelles zamrznuo račune ruskih veleposlanstava u Belgiji

Gospodarstvo / Flash | 18. 06. 2015. u 19:26 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Računi ruskih veleposlanstava u Bruxellesu su zamrznuti, priopćilo je u četvrtak rusko ministarstvo vanjskih poslova i pozvalo belgijskog veleposlanika u Moskvi radi "energičnog" prosvjeda protiv ove odluke belgijskih vlasti.

Ministarstvo je pozvalo "danas belgijskog veleposlanika u Rusiji Alexa Van Meeuwena da mu uruči energičan prosvjed protiv zamrzavanja računa stalnih ruskih predstavništava pri Europskoj uniji i NATO-u u Bruxellesu", navodi se u priopćenju u kojem se prijeti da će biti primijenjene slične mjere protiv belgijske diplomatske misije.

Ruska strana smatra ovaj incident "otvoreno neprijateljskim činom i teškim kršenjem normi međunarodnog prava i zahtijeva da belgijska strana odmah poduzme mjere kako bi uspostavila suverena prava Ruske Federacije koja se krše u Belgiji", navodi se u priopćenju.

''Ako ne bude tako, ruska strana će biti prisiljena da razmotri eventualno uvođenje recipročnih mjera u vezi s imovinom belgijskog kraljevstva u Rusiji, u koju spada i belgijsko veleposlanstvo u Moskvi'', priopćilo je ministarstvo.

Ruska državna agnecija Ria-Novosti je javila da je zamrzavanje ruskih računa u Belgiji povezano s ruskim nepoštivanjem odluke stalnog arbitražnog suda u Haagu.

Ta sudska instanca osudila je Rusiju u srpnju 2014. godine da isplati 50 milijardi dolara obeštećenja bivšim dioničarima Jukosa, naftne grupe bivšeg oligarha Mihaila Hodorkovskog uništene početkom 2000. godine nakon suđenja za pronevjeru.

Stalni arbitražni sud u Haagu je optužio Rusiju da je orkestrirala unišavanje naftne kompanije iz političkih razloga.

Kopirati
Drag cursor here to close