Optužnica

Čapljinci osnovali firmu u Mostaru i utajili skoro pola milijuna KM

Gospodarstvo / Flash | 24. 12. 2014. u 12:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Posebnog Odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv Safeta Čolakovića, rođenog 18. siječnja 1958. godine u Čapljini, državljanina BiH, utemeljitelja, vlasnika i direktora pravne osobe - poduzeća SAFETY&CO d.o.o. Mostar, kojem je izrečena kazna prestanka pravne osobe.

Optuženi se tereti da je, u svojstvu direktora i odgovorne osobe poduzeća SAFETY&CO d.o.o. Mostar u namjeri izbjegavanja plaćanja poreza na dodatnu vrijednost, nabavljene proizvode - cigarete prodao njemu poznatim kupcima na crnom tržištu, a prodaju nije evidentirao u svojim poslovnim knjigama, niti za istu izdao porezne fakture čiji je sadržaj propisan zakonom.

U optužnici se navodi da je optuženi sačinio lažnu - fiktivnu dokumentaciju, koju je ovjeravao i potpisivao, s umanjenom cijenom proizvoda, samim tim i umanjenom poreznom osnovicom za izlazni PDV o navodnoj prodaji robe drugim pravnim osobama a ove pravne osobe nisu stvarno preuzele, niti kupile robu, pa se u konkretnom slučaju radi o fiktivnom prometu definiranom odredbom člana 64. Zakona o PDV-u.

Optuženi je na taj način manje obračunao, prijavio i platio iznos obveza po osnovu poreza na dodanu vrijednost i oštetio proračun BiH i sve građane BiH, za iznos od 98.763 KM.

Optuženi se tereti da je za 2008. i 2009. godinu izbjegao platiti davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH čime je počinio produženo kazneno djelo porezne utaje iz članka 210. stavak 2. u svezi sa stavkom 1. KZ BiH.

U okviru postupka, Tužiteljstvo BiH će tražiti oduzimanje nezakonite imovinske koristi i vraćanje novca u proračun Bosne i Hercegovine. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Tužitelj, šef Odsjeka za gospodarski kriminal u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Esada Jazvina, rođenog 25.03.1969. godine u Čapljini, gdje je i nastanjen, ranije osuđivanog, državljanina BiH, i Safeta Čolakovića, rođenog 18.01.1958. u Čapljini, nastanjenog u Sarajevu, ranije osuđivanog, državljanina BiH.

U optužnici se navodi da su Esad Jazvin, u svojstvu osnivača, direktora i odgovorne osobe pravne osobe ES-COMERC d.o.o. Mostar i Safet Čolaković, u svojstvu osobe koja je bez formalnog statusa uposlenika ili drugog statusa u istoj pravnoj osobi, zajedno s Jazvinom, poduzimala radnje upravljanja poslovanjem pravne osobe i raspolaganja pečatom, te su od 01.01.2006. do 30.11.2009. godine, zajedno i u realiziranom dogovoru vršili prodaju cigareta njima poznatim kupcima bez evidentiranja u poslovnim knjigama društva, a sačinjavali fakture i blagajničke naloge o prodaji robe navodnim kupcima sa umanjenom cijenom odnosno umanjenom poreznom osnovicom za PDV, a koji kupci nisu stvarno kupili, niti preuzeli robu.
Prema navodima optužnice, optuženi su izbjegli da plate davanja propisana poreznim zakonodavstvom BiH na osnovu poreza na dodatu vrijednost u ukupnom iznosu od 470.834 KM, te su na taj način oštetili proračun BiH za navedeni iznos.
U okviru predmeta Tužiteljstvo BiH tražit će oduzimanje nezakonite imovinske koristi i povrat novca u proračun BiH. Optuženi se terete du su počinili produženo kazneno djelo porezne utaje. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

 

Kopirati
Drag cursor here to close