Promjena cijene

Cijena izgradnje Južnog toka povećava se za 45 posto

Gospodarstvo / Flash | 14. 10. 2014. u 07:45 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradnja plinovoda Južni tok znatno će poskupjeti. Dio cjevovoda pod Crnim morem koštat će 14 milijardi eura, a kopneni dio preko Europe 9,5 milijardi, pišu Novosti. Tu novu cijenu je potvrdio Aleksandar Ivanikov, jedan od rukovoditelja financijskog odjeljenja Gazproma.

Ranije se u Gazpromu govorilo da će morska dionica plinovoda koštati oko 10 milijardi eura, a kopnena 6,6 milijardi eura. Tako ispada da će ove dvije dionice Južnog toka biti skuplje 41,6 posto u odnosu na prvobitno planiranu cijenu. Zašto je došlo do tako velikog poskupljenja plinovoda, u Gazpromu nisu htjeli da komentiraju.

Još prošle godine u prosincu u Gazpromu su izjavljivali da je poskupjela gradnja tog plinovoda kroz Rusiju za čak 45 posto. Kasnije je bilo rečeno da će gradnja kraka kroz Srbiju umjesto 1,7 milijardi eura koštati 2,1 milijardu eura.

Kad se sada saberu svi troškovi Južnog toka, od cjevovoda i plinskih pumpi kroz Rusiju do krajnje stanice u Europi, iznose 40 milijardi eura, što je 45 posto više od prvobitno planirane cijene izgradnje, navodi B92.

Interesantno je da su u rujnu u Gazpromu tvrdili da se planirana cijena morskog dijela plinovoda neće mijenjati. Međutim sada se govori o znatnim poskupljenjima. Prva dva cjevovoda koja bi trebalo postaviti talijanski Saipem i švicarska Alseas ukupno će koštati šest milijardi eura.

Kopirati
Drag cursor here to close