tuzla kvarc

Cijena pravde - što se dogodi onima koji u BiH prijave korupciju?

Gospodarstvo / Flash | 04. 12. 2015. u 13:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film 'Cijena pravde', koji govori što se dogodi onima koji u BiH prijave korupciju, premijerno se prikazuje u utorak, 8. prosinca, u sarajevskom Cinema City, s početkom u 12 sati, a ulaz na projekciju je besplatan.

Film donosi priču o 50 uposlenika i njihovim obiteljima, koji se danas bore za osnovno pravo na život samo zato što je njihova firma prijavila korupciju i sada zbog toga trpi žestoku odmazdu od korupcijske mreže i beskrupulozne birokratije.

Priča o kompaniji 'Tuzla-kvarc', uspješnoj bh. firmi koja se više od 50 godina bavi proizvodnjom i eksploatacijom kvarcnog pijeska, procurila je u javnost u srpnju ove godine, nakon što se u čitav slučaj uključio Centar za odgovornu demokraciju - COD Luna, tražeći od nadležnih organa da hitno "zaustave odmazdu koja se vrši nad gospodarskim društvom Tuzla-kvarc, koje je prijavilo korupciju u postupku dodjele koncesija u Tuzlanskom kantonu", piše Depo portal.

Šokantno svjedočenje zamjenika direktora 'Tuzla-kvarca', Zlatana Velagića, koji je iznio skandalozne detalje višegodišnjih ucjena i prijetnji koje je ova kompanija trpjela od strane Ministarstva industrije, energetike i rudarstva u Vladi Tuzlanskog kantona, prvi put u javnosti objelodanilo je istinu o torturi koja je nekada uspješnu bh. firmu dovela gotovo do - uništenja.

Bolna istina, navodi Depo, krije se u činjenici da je nakon svega zamjenik ministra industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK Bahrija Imamović u akciji SIPA-e ''uhvaćen na djelu'' – u trenutku kada je primao mito u iznosu od 10.000 KM, te da se danas protiv njega vodi sudski postupak, ali i da se kompanija 'Tuzla-kvarc' i pored dokazane istine i dalje bori za pravdu, a njezini uposlenici za pravo na rad.

''Ovaj film nije preporučljiv za gledanje osjetljivim osobama, jer inicira plač i tugu, pa slijede bijes i ogorčenje, a nakon toga pozitivna ljutnja i želja publike da se ujedini i pomogne rudarima iz 'Tuzla-kvarca' da se ponovo izbore za svoju koncesiju i zarade svoju koru kruha, kako su to radili neprekidno od 1960. godine - sve dok nisu razljutili one koje nije pametno ljutiti'', napominju iz Centra za odgovornu demokraciju – Luna, koji je uz podrško američkog Veleposlanstva u BiH, producirao film.

Kopirati
Drag cursor here to close