Stabilizacija

Cijene nafte ispod 85 dolara

Značajnijih promjena nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 81,34 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 92 centa.
Gospodarstvo / Flash | 10. 07. 2024. u 17:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte stabilizirale su se na međunarodnim tržištima ispod razine od 85 dolara nakon što je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) potvrdila prognoze o solidnom rastu potražnje, potisnuvši u drugi plan normalizaciju proizvodnje u SAD-u nakon uragana Beryl.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 84,55 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1,09 dolara.

Bez promjena na američkom tržištu

Značajnijih promjena nije danas bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 81,34 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u minusu 92 centa.

Tržišta su na početku tjedna pomno proučavala posljedice uragana Beryl na naftnoj infrastrukturi u Meksičkom zaljevu i u Teksasu, koji proizvodi 40 posto američke nafte.

Naftne i plinske kompanije počele su u utorak obnavljati proizvodnju, naftne luke postupno se otvaraju i čini se da Beryl nije u većoj mjeri oštetila energetsku industriju u Teksasu, zaključili su analitičari. Oštećeni su tek pojedini objekti i opskrba strujom još nije u potpunosti obnovljena, dodali su.

U srijedu pozornost trgovaca zaokupile su prognoze OPEC-a o potražnji u ovoj i idućoj godini.

Grupa je u mjesečnom izvješću objavila da u ovoj godini očekuje rast potražnje za 2,25 milijuna barela dnevno, te za 1,85 milijuna dnevno u 2025., potvrdivši važeće procjene koje po ocjeni analitičara signaliziraju optimizam.

Nagovještaj solidne potražnje na američkom tržištu

Pokazatelji s američkog tržišta nagovješćuju pak solidnu potražnju u ljetnoj sezoni putovanja, prema padu zaliha nafte u prošlom tjednu za 1,92 milijuna barela, kako navode izvori na tržištu koji su dobili uvid u izvješće udruge proizvođača API. Smanjile su se i zalihe benzina, za 2,95 milijuna barela, navode izvori, piše Hina.

Ministarstvo energetike objavit će službene podatke tijekom dana.

Trgovce ipak brine kineska potražnja, budući da stagnacija cijena u lipnju, prema izračunima statističkog ureda, navodi na zaključak da je gospodarska aktivnost još uvijek suzdržana. Proizvođačke cijene bile su pak niže za 0,8 posto nego u prošlogodišnjem lipnju.

BP je u godišnjim prognozama izračunao da bi potražnja za naftom u idućoj godini trebala dosegnuti vrhunac. Kapaciteti za proizvodnju struje iz snage vjetra i Sunca trebali bi pak snažno rasti i prema scenariju koji se bazira na aktualnim trendovima i prema onom izgrađenom na pretpostavci o neto nultoj emisiji štetnih plinova, izračunali su.

OPEC je odvojeno izvijestio da je u utorak barel košarice nafte njegovih članica pojeftinio 76 centi, na 85,91 dolar.

Kopirati
Drag cursor here to close