DFS

Deutsche Bank pod istragom zbog pranja novca iz Rusije

Gospodarstvo / Flash | 14. 07. 2015. u 06:40 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istražni centar države New York ispituje transakcije vrijedne milijarde dolara i pretpostavlja se da je riječ o novcu koji je nezakonito izašao iz Rusije, naveli su izvori za AFP.

Kako su prenijele Nezavisne novine, odjel za finansijske usluge (DFS) iz New Yorka počeo je istragu Deutsche Bank početkom ljeta. Prema tim izvorima, ruski klijenti su neuspješno pokušavali podmititi zaposlene u Deutsche Bank u Moskvi, da prikriju porijeklo njihovog novca.

Glasnogovornica banke rekla je kako je najveći broj zaposlenih na odmoru, a i Moskvi je ostavljen mali broj pojedinaca.

"Podržavamo sudjelovanje u međunarodnim naporima za otkrivanje i brobu protiv sumnjivih aktivnosti i preduzimamo akciju da pronađemo dokaze lošeg poslovanja", navela je.

Deutsche Bank je obavijestila regulatorna tijela u Britaniji i Njemačkoj o svojoj unutarnjoj istrazi transakcija, u ruskom odjelu od 2011. do 2015. godine. Istražitelji iz New Yorka sumnjaju da su vrijednosni papiri kupljeni u Moskvi, paralelno u Londonu, kroz Deutsche Bank, razmenjivani za međunarodne valute.

Centri istražuju jesu li te transakcije, nazvane "ogledalo trgovine", dozvoljavale klijentima da velike količine novca iznose iz Rusije, dok skrivaju njegovo porijeklo.

DFS je u travnju kaznio Deutsche Bank sa 600 milijuna dolara, što je dio ukupne kazne koje su izrekle američke i britanske vlasti u iznosu od 2,5 milijarade dolara, zbog namještanja kamata libora, koristeći milijune klin ugovora širom svijeta, u multi bankarskoj zavjeri.

Kopirati
Drag cursor here to close