Komunalni nered

Diže se tužba: Zaustavit će se otimanje novca građanima Mostara

''Hoćemo da Grad Mostar svojim građanima položi račune, javno, onako kako to zakoni nalažu. I ti računi su dno dna. To demaskira svu lošu politiku u Mostaru, odnosno, pokazuje da u Mostaru nema politike nego samo otimanje novca građanima''
Gospodarstvo / Flash | 28. 05. 2018. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi ćemo doći do informacija, ovaj tjedan dižemo tužbu'', rekao je za Bljesak.info Marin Bago iz Udruge Futura, koja će zajedno s Mrežom Naše društvo, zbog skirvanja informacija od javnog interesa, a koje se tiču komunalnog nereda u Mostaru.

''Danas ističe rok reagiranja županijske inspekcije, i po planu, tužba ide ovaj tjedan'', rekao nam je Bago.

Bago je optimist po pitanju ove tužbe, ali kako kaže ''sve je moguće''.

''Doneseno je već devet presuda u BiH po istom osnovu, traženju javnih informacija, pa mislimo da će se to morati uraditi i ovdje. Ili ako netko iz Suda bude želio skrenuti na sebe pozornost pa odobriti sakrivanje javnih informacija... Sve je moguće. Mi ćemo doći do svih tih informacija, mi ih i imamo, ali hoćemo da Grad Mostar svojim građanima položi račune, javno, onako kako to zakoni nalažu. I ti računi su dno dna. To demaskira svu lošu politiku u Mostaru, odnosno, pokazuje da u Mostaru nema politike nego samo otimanje novca građanima'', rekao je Bago.

Valja podsjetiti i da je udruga poslala pisma na 22 adrese stranih veleposlanstava u BiH, o načinu trošenja proračunskog novca za komunalije.

Bago kaže da su veleposlanstva svjesna situacije da u gradskoj administraciji nemaju partnera.

''Komuniciramo, svima je jasno da u gradskoj administraciji nemaju partnera i da im se ne može vjerovati. Ali to je sad naš problem, nije njihov, ne vjeruju nam investitori'', kazao je Bago

Podsjetimo, na ranijoj konferenciji za medije rečeno je da se dižu tužbe protiv četvorice odgovornih (op.a. Ljube Bešlića, Izeta Šahovića, Omera Pajića i Stjepana Šaravanje), jer kako su rekli, bez potpisa njih četvorice ništa se ne može odobriti.

Ranije je Husein Oručević, iz mreže Naše društvo, istaknuo kako je cijela priča oko tužbe uslijedila nakon rješenja koje su udruge dobile od gradske uprave.

''To je rješenje o pristupu informacija, u kojem nas Gradska uprava informira da su odbili naš zahtjev za pristup informacijama, zbog zaštite povjerljivih komercijalnih interesa treće strane'', rekao je tada Oručević, zapitkujući, koji su to interesi treće strane, kada se radi o javnom novcu.

Tada su podsjetili su da su od Gradske uprave tražili mjesečne račune s pripadajućim rekapitulacijama za 2016. i 2017. godinu; dakle održavanje čistoće javnih prometnih površina, održavanje cesta horizontalne, vertikalne i svjetlosne signalizacije za ove dvije godine, zbrinjavanje pasa lutalica, urbani dekor i mobilijar i na kraju odvodnja oborinskih voda s javnih površina.

''Tražili smo mjesečne račune s rekapitulacijama i ništa nismo dobili od sredine prvog mjeseca, od kada tražimo informacije. Na kraju smo došli do situacije da je jasno da ne postoje dokumenti koji su zakonom propisani. Mi možemo biti sigurni da će i danas netko potrošiti 10, 20 ili 50 tisuća naših maraka iz našeg proračuna, bez ikakve zakonske procedure i odgovornosti'', dodao je Bago. Gradska uprava je blokirana od male skupine ljudi koji bez odgovornosti troše naš novac, bez obzira na potrebe i želje građana, rekao je Bago.

Kopirati
Drag cursor here to close