Informacije o novcu

Države sa transparentnim proračunom imaju bolji pristup financijskim tržištima

Gospodarstvo / Flash | 29. 11. 2016. u 13:43 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Transparentnost proračuna podrazumijeva mogućnost građana da dobiju informacije o proračunu koje su pravovremene, točne, potpune i predstavljene na razumljiv način, rečeno je danas na okruglom stolu o temi ''Otvorenost proračuna, građanska participacija i nadzor nad proračunima u BiH“ koji je u Sarajevu organizirala Fondacija Centar za zastupanje građanskih interesa (CPI).

Kako naglašavaju organizatori, manjak transparentnosti u ovom području može dovesti do odabira nepopularnih i neprikladnih programa, te korumpiranosti i zloupotreba proračunskih sredstava.

''Trošenje proračunskog novca je netransparentno, građani imaju pravo znati kako se prikuplja i troši proračunskih novac, međutim, do sada sve aktivnosti koje su bile usmjerene ka jačanju transparentnosti, nisu uspjele'', kazala je grant menadžerica Centra za zastupanje građanskih interesa Mirjana Sirćo.

Sirćo je istaknula da osim pozitivnih učinaka na kvalitet upravljanja, proračunska transparentnost donosi i značajne financijske koristi državi.

''Države sa transparentnim proračunom imaju bolji pristup međunarodnim financijskim tržištima i niže troškove zaduživanja'', naglasila je ona.

Imajući u vidu da se razvijanje transparentnosti, participacije i nadzor nad proračunom uvijek svodi na pitanje političke volje, naglašava Sirćo, cilj okruglog stola je da se kroz razgovor vidi spremnost vlasti i institucija da proračunski proces učini odgovornijim.

Kopirati
Drag cursor here to close