Nitko neće biti oštećen

Džombić tvrdi da je s Dačićem riješio novi problem s HES Gornja Drina

Gospodarstvo / Flash | 19. 10. 2012. u 15:09 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Republika Srpska neće imati negativnih konotacija, ni smetnji pri realizaciji strateškog partnerstva s njemačkom kompanijom „RWE Inoggy“ na izgradnji četiriju hidroelektrana na gornjem dijelu rijeke Drine, usprkos ranije potpisanom Protokolu o razumijevanju zaključenom između JP“ Elektroprivreda Republike Srpske“ s JP „Elektroprivreda Srbije“, jer sam to pitanje, uz obostrano uvažavanje i razumijevanje, riješio s predsjednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem.

Ovo je danas priopćio premijer RS-a Aleksandar Džombić, nakon što je objelodanjeno njegovo pismo u kojem tvrdi da je „ogorčen“ potezom Branislave Milekić, direktorice "Elektroprivrede RS", koja ga je samo dan prije potpisivanja ugovora o strateškom partnerstvu s njemačkom kompanijom o izgradnji četiriju HE na gornjem slivu Drini, obavijestila o mogućim štetnim posljedicama po RS.

On joj je, kako se tvrdi, poručio kako će ona i njeni suradnici biti direktno odgovorni ako do toga i dođe.

Ipak, Džombić je danas u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima naveo kako je sa srbijanskim premijerom Dačićem dogovorio da se ovo pitanje riješi tako da nijedna strana ne bude nepotrebno oštećena uz uvažavanje interesa Republike Srpske i Srbije kao i interesa JP „Elektroprivreda Republike Srpske“ i JP „Elektroprivreda Srbije“.

-Na zajedničkoj sjednici vlada Republike Srpske i Srbije, održanoj 2. listopada, zadužili smo resorna ministarstva, naših dviju vlada, da ovo pitanje riješe do u detalje. Smatram da je projekt sa strateškim partnerom, njemačkim RWE-om, jedan od najbitnijih za Republiku Srpsku u ovom trenutku, koji će izvjesno omogućiti ekonomski rast u Republici Srpskoj. Neću dozvoliti bilo kakve propuste koji mogu diskvalificirati Republiku Srpsku u očima stranih ulagača, utvrdio je Džombić.

Naime, iz pisma direktorice „Elektroprivrede RS“ je vidljivo da bi mogle nastupiti posljedice, jer je ta kompanija, 29. veljače 2008., potpisala Protokol o razumijevanju s "Elektroprivredom Srbije" također u vezi s izgradnjom četiriju HE na gornjem toku Drine -HE Buk Bijela, Foča, Paunci i Sutjeska, za koju je upravo srbijanski EPS, kao potencijalni ulagač, izradio dio tehničke dokumentacije.

Podsjećanja radi, 26. rujna ove godine Vlada RS-a i "Elektoprivreda RS" su i s njemačkom kompanijom „RWE Innogy“ sklopile ugovor o strateškom partnerstvu za izgradnju ovih četiriju HE na gornjem slivu Drine, okvirne investicijske vrijednosti od 460 milijuna eura.

Dan prije potpisivanja ugovora, Milekić pismeno qobavještava Džombića o mogućim pravno-ekonomskim posljedicama po RS.

-Prema članu 6.3 Prijedloga ugovora o strateškom partnerstvu Elektroprivreda RS garantira RWE-u da Protokol o suradnji, potpisan od ERS-a i EPS-a 29. veljače 2008. godine, za korištenje potencijala gornje Drine neće imati nikakav negativan uticaj na ovaj projekt. Elektroprivreda RS-a se obavezuje da će zaštititi i odštetiti strateškog partnera, projektno društvo i koncesijska društva ukoliko Protokol o suradnji, potpisan od ERS-a i EPS-a 29. veljače 2008. godine, za korištenje potencijala gornje Drine bude imao direktan štetan uticaj na realizaciju projekta, navodi se u pismu Milekić premijeru RS-a.

Također, Milekić u pismu obavještava da postoje obaveze "Elektroprivrede RS" prema "Elektroprivredi Srbije" , te da će se oni morati obeštetiti.

Odmah nakon potpisivanja zadnjeg ugovora iz Crne Gore je upućeno podsjećanje da su Crna Gora i BiH države potpisnice Espo konvencije na osnovu koje se obavezuju na razmjenu informacija i konzultacije u slučaju kada realizacija plana ili projekta može imati utjecaja na životnu sredinu druge države.

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a su zatim priopćili da su spremni da Vladi Crne Gore predoče studiju u kojoj se tvrdi da izgradnja hidroelektrana "Foča" i "Buk Bijela" na gornjem slivu rijeke Drine nema utjecaja na životnu sredinu.

Ni to pitanje nije dokraja riješeno.

Kopirati
Drag cursor here to close