Ruska ekonomija

Ekonomska kriza u Rusiji prošla vrhunac

Gospodarstvo / Flash | 17. 12. 2015. u 11:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak, na redovnoj press konferenciji krajem godine u Moskvi, da je ekonomska kriza u njegovoj zemlji prošla vrhunac.

Iako su cijene nafte naglo pale, kazao je, proizvodnja je pokazala znake blagog rasta i već je registriran zdrav trgovinski balans u poljoprivredi.

Putinova konferencija za novinare na kraju godine jedno je od ključnih događanja u političkom životu Rusije. Ona se dogodila u godini u kojoj je postsovjetska Rusija pokrenula svoj prvi rat izvan Europe, u Siriji.

''Naša ekonomija ovisi od cijena nafte, očekivali smo da cijena Brent sirove nafte dostigne 100 dolara po barelu, ali smo kasnije revidirali na 50, i to je bila optimistična prognoza i opet smo morali mjenjati planove'', izjavio je Putin.

''BDP je u padu, inflacija iznosi 12,3 posto, prihodi i ulaganja također su u padu, ali je vrhunac ekonomske krize prošao'', kazao je.

Ekonomski rast još je u padu, ali je Putin prognozirao rast u novoj godini od 0,7 posto, 1,9 posto u 2017. i 2,4 posto u 2018. godini, zasnovan na cijeni barela nafte od 50 dolara, prenosi BBC.

Iako su niske cijene nafte i zapadne sankcije zbog ukrajinske krize pogodile rusku ekonomiju, vanjski dug je nizak i privatni sektor se pokazao uspješnim, sudeći po nedavnoj analizi ruske ekonomije u novinama "The Economist".

Kritičari tvrde da su građanske slobode stalno ugrožene pod Putinovom vlašću, koji trenutno obavlja treći predsjednički mandat od 2000. godine.

On je jedan od najpriznatijih političara u svijetu, i na vrhu je liste najuticajnijih ljudi svijeta magazina Forbes već treću uzastopnu godinu.

Putin je poznat po maratonskim nastupima na konferencijama za novinare, u kojima često koristi oštro intonirani, živopisni rječnik.

U intervju za rusku državnu televiziju u srijedu navečer, portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Rusija meta "velikog informativnog rata koji se vodi već duže vrijeme".

Prošle je godine Putinova konferencija za novinare na kraju godine trajala tri sata i 10 minuta, dok je u 2008. postavio rekord sa četiri sata i 40 minuta.

Kopirati
Drag cursor here to close