politički obračuni

Elektroprivredu BiH ne smijemo dati pod stranu kontrolu

Gospodarstvo / Flash | 12. 06. 2015. u 12:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Generalni tajnik Naše stranke Albin Zuhrić danas je izjavio da "Ekonomska reformska agenda za BiH čije se potpisivanje očekuje, a koja predviđa niz ekonomskih i političkih promjena u bh. društvu, već počinje da se pretvara u još jedan povod za političke obračune u svrhu predizborne kampanje".

''Stranke na vlasti kriju dokumente od javnosti kao zmija noge, a premijer FBiH najavljuje ekspresno usvajanje najvažnijih zakona bez ozbiljne javne rasprave kroz koju, kao demokratska država, moramo proći'', kaže Zuhrić.

S druge strane, navodi da će neke stranke opozicije očigledno iskoristiti ovu priliku da se predstave kao branitelji države i bh. građana, čak i po cijenu da odbiju i neke dobre prijedloge. Zbog toga, ističe da je potrebno sagledati stvari racionalno i razgovarati javno o svakom od prijedloga koji će se pojaviti.

''Stvari nisu crno-bijele. Ukoliko se želimo uhvatiti ukoštac s nezaposlenošću i siromaštvom moramo mijenjati sadašnji Zakon o radu. Cilj novog zakona mora biti da dobre radnike štiti od loših poslodavaca, a dobre poslodavce od loših radnika. Recimo, moramo prihvatiti činjenicu da s trenutnim zakonom o radu nećemo ići naprijed, i da nam trebaju promjene'', dodaje Zuhrić.

Ako se to prihvati kao polazne točke mišljenja je da se može krenuti u ozbiljan posao i doći do konkretnih odredbi koje će osigurati radnicima osjećaj sigurnosti na radnom mjestu, prestati tretirati porodiljsko odsustvo kao bolovanje, omogućiti mladim bračnim parovima povoljniju kupovinu stana i pomoć društva prilikom planiranja obitelji.

''Ukoliko uvijek uzimamo za uzor primjere iz razvijenih zemalja, onda treba i ovom prilikom podsjetiti da razvijene zemlje ne daju kontrolu nad svojim elektroprivredama, što se spominje kao potez koji se nameće nama. Svi idu u suprotnom smjeru. Energetska ovisnost je strateško, političko, nacionalno pitanje, ne samo ekonomsko Elektroprivreda je krvotok države i nju ne smijemo dati pod stranu kontrolu'', naglasio je Zuhrić.

Ako je nešto loše europskim zemljama, pojašnjava, sigurno nije dobro ni za BiH.

''Nalazimo se pred ključnim odlukama za dugoročni razvoj i ekonomski opstanak naše države. Ako želimo donijeti pravilne odluke onda moramo stvoriti atmosferu u kojoj će se prevazići etničke i entitetske podjele, te neprestana predizborna prepucavanja između pozicije i opozicije'', zaključio je generalni tajnik Naše stranke Albin Zuhrić, priopćila je Naša stranka.

Kopirati
Drag cursor here to close