CBBiH

Epidemija blokiranih računa; 58.054 blokiranih računa u BiH

Gospodarstvo / Flash | 04. 11. 2012. u 08:04 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na popisu blokiranih računa poslovnih subjekata koji je objavila Centralne banke BiH na svojoj web prezentaciji www.cbbh.ba nalaze se pravni subjekti iz svih sfera života u BiH.

Popis ima ukupno 2.335 stranica i skoro je nemoguće pobrojati sve one koji se nalaze na njemu, ali je jako zanimljivo da su tu, uz mnoge tvrtke, uvrštene i agencije za privatizaciju, službe za zapošljavanje, općine, vlade, pojedine političke stranke, banke, sudovi, pa čak i Uprava za indirektno oporezivanje BiH s jednim blokiranim računom, što, svakako, jasno govori o teškoj ekonomskoj situaciji u državi.

Prema podacima CBBiH, u državi su ukupno blokirana 58.054 računa, a odnose se na 35.693 poslovna subjekta. Dakle, ove brojke ukazuju da neki poslovni subjekti imaju i po nekoliko blokiranih računa.

Na popisu su mnogi kafići i restorani, frizerski saloni, ljekarne, prijevoznici, razne agencije, benzinske crpke, turističke agencije, kladionice, zaštitarske kuće, mikrokreditne agencije, zemljoradničke zadruge, mesne industrije, međutim, zanimljivo je napomenuti da se tu pojavljuju i neki sportski savezi, rudnici, ali i kompanije osoba koje participiraju u vlasti.

Najviše blokiranih računa je, naravno, u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, jer je tu i najviše registriranih pravnih subjekata.

Centralna banka BiH je najavila da će podaci o blokiranim računima ubuduće biti ažurirani jednom mjesečno.

U poslovnim krugovima smatraju da će ovakav popis mnogima biti od koristi da provjere status svojih potencijalnih poslovnih partnera.

Kopirati
Drag cursor here to close