nakon 30 godina

EU ukinula kvote za mlijeko, potrebna hitna akcija bh.vlasti

Gospodarstvo / Flash | 02. 04. 2015. u 11:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija (EU) odlučila je da nakon 30 godina ukine proizvodne kvote za mlijeko, što znači da će mljekari u zemljama EU moći da proizvode mlijeko u neograničenim količinama. Ova bi odluka mogla utjecati i na domaću proizvodnju mlijeka u BiH ukoliko se uvoz mlijeka poveća, a pozicija naših mljekara ne promijeni, i zato je potrebno razumijevanje i hitna akcija vlasti u BiH.

Zastupnik u Parlamentu BiH Senad Šepić razgovarao je s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem, ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudinom Dedićem i direktorom "Meggle" iz Bihaća Kemalom Hrnjićem te inicirao hitnu akciju i djelovanje institucija BiH u zaštiti interesa poljoprivrednih proizvođača i građana BiH.

''Iako je ova odluka u EU uvođena postupno zadnjih godina, sada kada je konačno stupila na snagu potrebno je da sve institucije u BiH hitno i koordinirano rade da pomognu i zaštite bh. proizvođače mlijeka, jer veliki broj građana BiH živi i hrani svoje obitelji na ovaj način'', rekao je Šepić.

Kako kaže, veća i redovna podrška, poticaji za proizvodnju i zaštita bh. proizvođača mlijeka najvećim dijelom su na entitetskim ministarstvima, a podizanje standarda i omogućavanje izvoza mlijeka iz BiH u zemlje EU je posao za državna ministarstva i Parlament BiH. Dodao je da će već na narednoj sjednici biti intenzivirane aktivnosti oko izmjena zakona koji trebaju ovo osigurati i regulirati.

Istaknuo je da se politika "mora okrenuti ljudima" i rješavati njihove konkretne probleme te da je u razgovoru s odgovornim ljudima vidio spremnost da se ovom pitanju tako priđe i iznađe najbolje rješenje za sve poljoprivredne proizvođače i proizvođače mlijeka iz cijele BiH, priopćeno je iz Političke akademije SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close