Došli po svoje

Europske zemlje povlače zlatne rezerve iz Amerike

Gospodarstvo / Flash | 14. 09. 2015. u 08:58 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Količina zlata u Federalnoj rezervnoj banci u New Yorku najmanja je za posljednjih nekoliko desetljeća jer strane središnje banke povlače svoje zalihe.

Prva zemlja koja je zatražila da joj se vrati dio zlatnih poluga bila je Njemačka. Za njom je uslijedila Nizozemska, a u svibnju ove godine to je učinila i Austrija, piše Sputniknews.com.

Predsjednik Instituta ''Ludvig fon Mizes“ i ekonomista Lou Rockwel smatra da c´e se povlačenje zlata iz Federalne rezervne banke dobro odraziti na svjetsku ekonomiju.

''Federalni rezervni sustav SAD i pristalice ekonomske politike ove službe rec´i c´e da zlato nije valuta. Međutim, onda treba objasniti zašto se u Federalnoj rezervnoj banci čuva toliko zlata, pritom, ne samo onog koje pripada Americi, vec´ i drugim zemljama. Uz to, za imperije je bilo karakteristično da drže zlato svojih kolonija i ovisnih država. Odluka stranih vlada da povuku zlato iz Federalne rezervne banke u New Yorku ne veseli Washington, ali je to veoma važno za njihovu neovisnost. Neke se čak plaše da je dio poluga nestao ili da je zlato moglo biti založeno. Možda poluge i leže na starom mjestu, ali kome pripadaju to je drugo pitanje. Po mom mišljenju, potpuno je prirodno da Njemačka i Austrija i druge zemlje odlučile da uzmu svoje zlato“, naveo je on.

Kopirati
Drag cursor here to close