imućni arapi

Europu preplavljuju arapski beskućnici, a BiH kupuju arapski moćnici

Gospodarstvo / Flash | 05. 11. 2015. u 09:03 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od kako su posljednjih godina, a naročito posljednjih mjeseci, gosti iz arapskih zemalja pohrlili prema BiH i Sarajevu, u javnosti su se pojavile različite reakcije - od straha do nade u velike investicije.

Podaci Turističke zajednice Kantona Sarajevo pokazuju da je zabilježen porast broja arapskih turista u BiH, posebno Sarajevu, no ta vijest i ne bi bila toliko zanimljiva da nije porasla kupovina zemljišta i izgradnja velikih stambenih naselja od strane arapskih moćnika, prenose Nezavisne novine.

Kupuje se većinom u Sarajevu i oklonim naseljima. Arapskim novcem obnovljen je sarajevski hotel 'Bristol', izgrađeni su tržni centri BBI i Sarajevo City Centar, a u tijeku je i izgradnja luksuznog naselja Poljine Hills.

Osim toga, sredinom listopada je otvoreno turističko-rezidencijalno naselje Sarajevo Resort Osenik u opštini Hadžići, koje se prostire na 160.000 kvadratnih metara s vještačkim jezerom na 12.000 kvadratnih metara oko kojeg je raspoređeno 160 objekata - dva natkrivena bazena, hotel, sportski tereni, supermarket i drugi prateći objekti. Investicija je 'teška' nešto više od 25 milijuna eera, a kompleks će moći pružiti smještaj za čak 1.125 gostiju.

Najavljuje se i impresivno, neki će reći gotovo nerealno ulaganje od 4,3 milijarde eura u podnožju Bjelašnice, Igmana i Treskavice.

Arapi u Trnovu grade luksuzni turistički grad Buroj Ozone na 1,3 milijuna četvornih metara, koji će sačinjavati 2.000 vila, više hotela, najveći trgovački centar na Balkanu, pa čak i bolnica čija gradnja treba početi u travnju 2016. godine.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Muris Čičić za DEPO portal je rekao kako svako ulaganje treba dočekati pozitivno, ali ulaganja moraju biti realna.

''Ja ovdje ipak moram dati opasku, a to je da ovo što se najavljuje u Trnovu od 4,5 milijarde eura, ta cifra je toliko velika da čovjek prosto ne može vjerovati. U svijetu nema tolikih investicija'', kaže Čičić.

Prema statistikama Središnje banke BiH i Agencije za unapređenje stranih investicija zemlje Golfskog zaljeva dosad nisu bile na listi deset najvećih ulagača u BiH. Međutim, ako ova dosad najveća investicija zaista bude realizirana, to će se promijeniti.

Masovna kupovina nekretnina u BiH, na kojoj možemo zahvaliti uglavnom Arapima, utjecala je na porast cijena zemljišta, kuća, vikendica... To ekonomski stručnjaci ocjenjuju pozitivnim jer, kako kaže profesor Čičić, cijene nekretnina su jako depresirane od 2007. godine, kada je počela svjetska recesija, pa sve do danas.

Akademik Esad Duraković, ugledni arabist, prevodilac, filolog i orijentalista, u svom nedavnom tekstu na DEPO Portalu upozorio je na masovnu kupovinu grunta u BiH, ocijenivši je negativnom pojavom.

''Nastavi li se ovaj trend, KS i/ili njegova okolina može biti velikim dijelom, možda i većinskim, arapski grunt, a je li to pozitivno i bezazleno neka prosudi svaki čittatelj za sebe, iako su stvari očigledne”, napisao je akademik Esad Duraković, koji smatra da se striktnijim zakonskim propisima treba uvesti više reda i strogoće u toj oblasti.

Podsjetimo, Arapi traže kupiti minimalno 500 duluma zemlje na području Hercegovine i za to su angažirali agencije za nekretnine u Sarajevu, a za ovaj posao te agencije angažirale posrednike u Hercegovini koji traže potencijalne prodavače zemljišta.

Arapi su agentima za prodaju kazali kako zemlju traže da bi u Hercegovini investirali u proizvodnju organske hrane, pisao je raniej Dnevni list.

Veliku prašinu još prije dvije godine podigla je izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji je ustvrdio da ''postoje ozbiljni projekti da se iz islamskog svijeta u BiH naseli između 300.000 i 500.000 ljudi koji bi mogli promijeniti sliku BiH''.

Na problem masovnijeg useljavanja imigranata iz arapskih zemalja, a pogotovo Kuvajta, upozoravao je i Fahrudin Radončić dok je bio na mjestu ministra sigurnosti te je čak najavljivao usvajanje zakona kojim bi bilo sankcionirano da državljani arapskih zemalja masovno dolaze u BiH, kupuju nekretnine i naseljavaju se.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u našoj državi registrirane su 232 kompanije državljana Kuvajta. Od tog broja mnoge nisu aktivne pa se sumnjalo da služe kao pokriće za dobivanje boravka i kupnju nekretnina.

Kopirati
Drag cursor here to close