Švedska

Fascinantan i zastrašujući eksperiment - život u državi bez gotovine

Gospodarstvo / Flash | 02. 11. 2015. u 07:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izgleda da je Švedska odlučila postati prva zemlja na svijetu koja će svoje građane gurnuti u fascinantan, ali i pomalo zastrašujući eksperiment - život u državi bez gotovine.

Ako vas put nanese u Švedsku znajte da je to mjesto gdje nije poželjna "prekomjerna" upotreba gotovine jer može se dogoditi da vas neko prijavi policiji koja će vas uhititi pod optužbom da ste kriminalac, ili još gore, terorist.

Njihova logika je jasna - manje novca znači i manje oružanih pljački. Manje novca u opticaju ujedno je i pomoć državnoj blagajni jer se porezi utaje znatno lakše ako se usluge i robe plaćaju bez elektronskog traga, prenosi "Financial times".

Zbog svega toga banke u toj zemlji policiji prijavljuju građane koji koriste velike količine gotovine jer sumnjaju da je riječ o teroristima ili kriminalcima.

Prema pisanju lokalnih medija, Švedska, koja je prva u Europi uvela novčanice u službenu upotrebu, sada na putu da postane prva država koja će zabrani plac´anja gotovinom, jer nastoji uvesi plaćanje isključivo elektronskim putem.

Međutim, kod običnih građana se javilo strah da im u tom slučaju njihov novac neće biti u potpunosti na raspolaganju. Recimo u slučaju finansijske krize, oni nec´e moc´i povući novac iz banaka, što znači da moraju ili ga potrošiti ili ostaviti bankama na raspolaganju.

Ova odluka je izazvala veliko ogorčenje i u ruralnim krajevima jer su im uklonjeni bankomati.
‘’Pojedini građani čuvaju gotovinu u mikrovalnim pećnicama jer ga banke ne prihvaćaju’’, izjavio je bivši šef policije u Švedskoj.

U međuvremenu, banke nastavljaju prijavljivati policiji građane koji ne poštuju njihova pravila i koriste se velikim količinama gotovine, prenose Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close