Milićević

FBiH spremna: Problemi u RS-u razlog kašnjenja aranžmana s MMF-om

Gospodarstvo / Flash | 07. 03. 2016. u 08:33 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Što se tiče FBiH, mi smo još prošle godine bili spremni za aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), Republika Srpska je u zakašnjenju, ali ja se nadam da će još u prvoj polovici ove godine problemi biti otklonjeni i da ćemo onda ući u ozbiljne pregovore sa MMF-om - kazala je u razgovoru za "Avaz" ministrica financija FBiH Jelka Milićević.

Dodala je da novi aranžman sa MMF-om nije nešto što ovisi samo o FBiH, već je „to aktivnost koja mora krenuti s razine države, a entiteti imaju uvjete i preduvjete".

"Banka Srpske" jeste u problemima i ona jeste rušilački faktor na financijskom tržištu RS i iz tih razloga MMF je tražio da se riješi to pitanje. RS još nije odlučila na koji će način biti riješen problem te banke'', pojasnila je Milićević.

Dodala je da na razini Centralne banke (CB) BiH postoji koordinacijsko tijelo u kojem sudjeluju entitetski i državni ministri financija, guverner CBBiH i predstavnici agencija za bankarstvo entiteta.

''U okviru tog koordinacijskog tijela imali smo jednu analizu o stanju u financijskom sektoru RS i tada je sve ukazivalo na to da nije toliko alarmantno stanje, da je sve pod kontrolom. Međutim, poslije toga dogodili su se određeni problemi s „Pavlović bankom", „Bankom Srpske" i drugim bankama u RS'', kazala je Milićević.

Dodala je da su ti problemi u RS nešto što je u ovom trenutku vrlo teška zadaća za RS i da je to rušilački faktor na financijskom tržištu.

''Misija MMF-a tražila je dodatnu reviziju za sve banke koje su imale rast kredita od deset posto, jer je to nešto što nije uobičajeno u bankarskom sektoru i na što treba obratiti pažnju i posebno pratiti. Znači, sve banke koje naglo rastu morale su na dodatnu reviziju'', naglasila je Milićević.

''Banke u FBiH su pod nadzorom Agencije za bankarstvo FBiH i to su banke koje u ovom momentu ne stvaraju problem u financijskom ili bankarskom sektoru. Mi smo ponosni što je naš bankarski sustav stabilan'', zaključila je Milićević. 

Kopirati
Drag cursor here to close