Šipad

Federacija ostala bez imovine u Šibeniku

Gospodarstvo / Flash | 18. 10. 2015. u 08:16 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zemljišnoknjižni odjel Općinskog suda Šibenik sredinom prošlog mjeseca odbio je zahtjev Šipad Export-Importa, firme sa 66-postotnim kapitalom Vlade FBiH, za uknjižbu prava vlasništva nad imovinom Luke Šibenik, objavio je Dnevni avaz.

Time je, navodi Avaz, dodatno produžena višegodišnja trakavica s uknjižbom imovine ovog poduzeća vrijedne više od 100 milijuna eura, a koja se smatra imovinom FBiH.

Šipad Export-Import, naime, po nalogu Vlade FBiH, podnio je 3. lipnja putem odvjetnice Sanje Reljić Općinskom sudu Šibenik zahtjev za uknjižbu imovine Luke smatrajući se pravnim nasljednikom. No, Sud je ovaj zahtjev odbio.

Vršitelj dužnosti direktora Šipad Export-Importa Alija Dautović izjavio je za Avaz kako još nije dobio službeni rješenje Suda te da je trenutno ova informacija za njega neslužbena.

''Kada dobijemo rješenje, vidjet ćemo što ćemo dalje. Naravno, imaju pravni lijekovi i mi moramo ići dalje. Svakako, odugovlačenje ovog spora ide na štetu Federacije, jer je FBiH većinski vlasnik Šipad Export-Importa. Što se više gubi na vremenu, to država gubi na sredstvima'', rekao je.

Podsjetio je na činjenicu da je Vlada pokrenula aktivnosti za povrat imovine u Luci Šibenik nakon što se došlo do saznanja da je privatna firma Esada Ćeske Šipad d. d. uknjižila tu imovinu.

Nakon toga je angažirano i Federalno pravobraniteljstvo pa je, ističe on, sve poništeno i vraćeno na prvobitno stanje.

Ćesko, pak, za Avaz tvrdi da rješenje Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog suda Šibenik dodatno ide u prilog činjenici da Šipad Export-Import nije pravni sljedbenik imovine u Luci Šibenik.

Pravosnažna presuda Dodao je da je i pravosnažnom presudom Kantonalnog suda u Sarajevu od 31. siječnja 2007. godine utvrđeno da Šipad Export-Import ne raspolaže imovinom u Hrvatskoj, pa samim time ni nekretninom u Šibeniku.

''Dakle, postoje sudska rješenja da to nije bila njihova imovina, pa kako bi onda mogla biti imovina Federacije'', upitao je Ćesko.

Između Šipad Export-Importa i Ćeske vodi se više sudskih postupaka po osnovu prava vlasništva i prava na nadoknadu za korištenje poslovnih prostora.

''Nitko iz vlasti ne radi u općem interesu da imovina u Hrvatskoj i u drugim zemljama bude vraćena bh. firmama. Ovdje su ljudi koji sjede na dvije stolice te koji tako dezavuiraju i javnost i građane'', poručuje Ćesko.

Kopirati
Drag cursor here to close