Nema novca za pšenicu

Federalna direkcija robnih rezervi nema novca za nabavku rezervi!

Gospodarstvo / Flash | 09. 11. 2012. u 14:35 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neizvjesno je hoće li biti nabavljena dodatna količina pšenice u federalne robne rezerve kojom se žele preduprijediti veća poskupljenja u Federaciji BiH.

Federalna direkcija robnih rezervi i Federalno ministarstvo financija, kako je poznato, zaduženi su za realizaciju zaključka Vlade FBiH o nabavci 30.000 tona merkatilne pšenice, rod 2012. godine.

''Mi smo odradili svoj dio - pripremili i objavili međunarodni tender, pretkvalifikacija je prošla i 2. studenog je trebalo biti otvaranje konačnih financijskih ponuda da se vidi koja je najpovoljnija'', izjavio je za Fenu direktor Federalne direkcije robnih rezervi Tončo Bavrka.

Međutim, otvaranje ponuda je, po njegovim riječima, prolongirano do 19. studenog zbog toga što Ministarstvo financija nije osiguralo izvore financiranja.

''Kako stvari stoje, nećemo biti u mogućnosti osigurati sredstava za tu nabavku do konca ove godine, po vanjskom dugu, a iz domaćih sredstava, iz proračuna za 2012., nije moguće osigurati iznos od oko 10 milijuna eura, tako da će ovaj tender najvjerojatnije biti poništen'', kazao je Bavrka.

Dodao je da očekuju da će se na sljedećoj sjednici Vlade razmatrati informacija Federalnog ministarstva financija o toj temi jer je ono bilo obavezno informirati Vladu dokle se stiglo u osiguranju sredstava.

Jedan od temeljnih problema Federalne direkcije robnih rezervi su nedovoljna sredstava za nove nabavke robe, o čemu se vodila kraća rasprava na posljednjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH.

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović kazao je da se dosad nisu izdvajala značajnija sredstava da bi imali značajnije rezerve za intervenciju na tržištu bilo koje vrste.

''One zalihe robe koju imamo su neke minimalne količine koje mogu pokrivati period za mjesec ili dva, a sve ono što bi trebalo da možemo utjecati na tržište, nemamo'', kazao je Ivanković Lijanović.

Po njegovim riječima, tender za nabavku pšenice se vjerojatno neće moći realizirati, jer nije realno očekivati da se osiguraju sredstva za tu nabavku do nove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close