Miljević o Federaciji

Fikusi umjesto ostavki: Već živimo grčki scenarij

Gospodarstvo / Flash | 13. 07. 2015. u 06:55 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mi već odavno živimo gore nego što Grci žive i svi ekonomski pokazatelji i apsolutni, kao što su razina plaća i mirovina, i relativni, kao što je stopa nezaposlenosti i postotak mladih koji su nezaposleni, su gori ovdje nego u Grčkoj. S tog stanovišta mi živimo grčki scenarij već odavno'', izjavio je za Bljesak.info Damir Miljević, ekonomist iz Banja Luke.

Miljević kaže kako je drugo pak pitanje zašto mi kao građani i gospodarstvenici, za razliku od Grka, nismo spremni ništa mijenjati.

Grčka na mala vrata

''Kada je u pitanju financijski kolaps grčkog tipa upravo ga doživljavamo na mala vrata. Mirovine već kasne, socijalna prava se smanjuju, financijska disciplina je sve lošija. Sve to će ubrzo, u roku kraćem od godine dana, dovesti do scena koje danas gledamo u Grčkoj. Čak ukoliko i stigne financijska injekcija sa zapada to će samo produžiti ekonomsku i socijalnu, a time i društvenu i moralnu agoniju u zemlji'', naveo je Miljević.

Kaže kako ćemo, bez dubokih rezova u politici, vladavini prava, smanjenju birokracije i besmislene javne potrošnje i borbi protiv kriminala i korupcije, kao preduvjetima za poboljšanje privrednog ambijenta, sudbinu Grčke, ali u daleko gorem obliku, doživjeti u sljedećih nekoliko godina.

Miljević ističe kako je vladin ''rezervni'' plan nakon propasti dogovora s MMF-om o kreditima kod komercijalnih banaka puno gore rješenje i to iz najmanje dva razloga.

''Prvi je viša kamatna stopa tj. skuplji krediti od onih koje daje MMF i drugi što aranžman s MMF-om daje neki vid sigurnosti i drugim financijskim organizacijama u pogledu boniteta dužnika pa i oni daju sredstva pod nešto povoljnijim uvjetima. Kada se vlast zadužuje kod komercijalnih banaka za održavanje tekuće likvidnosti i krpljenje proračunskih rupa to samo znači da je ta vlast nesposobna da na racionalan način planira, upravlja i raspolaže proračunom tj. da vodi poslove koje su joj građani u krajnjoj liniji povjerili'', rekao je.

Fikus u vlastitoj kancelariji

Miljević ističe kako smo se, s obzirom na ekonomsko i socijalno stanje u zemlji ,u prethodnih dvadeset godina uvjerili da niti jedna vlada u BiH na bilo kojoj razini vlasti nije ozbiljan partner bilo kome u bilo čemu, osim u pogodovanju vlastitim stranačkim tajkunima.

Kaže kako izjava federalne ministrice Jelke Milićević kako ''nismo ozbiljan partner MMF-u'' za njega nije iznenađenje i da puno govori o njoj i njenim kolegama.

''Njena izjava, bez obzira što je iskrena i istinita, bez istovremenog podnošenja ostavke na funkciju koju obnaša, govori o tome da je i njen izbor da bude fikus u vlastitoj kancelariji, a ne odgovoran stručnjak koji ima svoj dignitet. Očito je i njoj bitno samo da joj je plaća redovna i da uživa privilegije koje ta funkcija nosi a sve ostalo je izgleda u rukama nekog drugog. U suprotnom bi podnijela ostavku'', kaže Miljević.

Naglašava kako je time što se odlučila prvo udariti po drugima vlast samo pokazala da nije spremna na reforme koje je obećala i potpisala s EU.

''Da su mislili ozbiljno prvo bi smanjili vlastite plaće, privilegije i tekuće i investicijske troškove. Ovako očita je želja vlasti da se 'vadi' na svim drugima osim na sebi, birokraciji i administrativnom aparatu koji čine 'kičmu' vladajućih stranaka. Samo smanjenjem bruto plaća administraciji za 2 posto u Federaciji bi se uštedilo preko 120 milijuna KM godišnje koje bi se npr. mogle upotrebiti za otplatu kredita ili socijalne transfere najugroženijima. No očito je da volje za to nema. S obzirom na ponašanje vlasti i činjenicu da smo već u mjesecu srpnju, po mome mišljenju od bilo kakvih ozbiljnih reformi u ovoj godini nema ništa. Za sljedeću godinu nisam spreman ništa prognozirati jer ne bi me čudilo da ove vlasti ne dočekaju sljedeću godinu na vlasti'', kaže za Bljesak.info Miljević.

Uštede na svim razinama

Podsjećamo, federalna ministrica financija, Jelka Milićević, potvrdila je kako kako Vlada FBiH planira suradnju s komercijalnim bankama koja će po dinamici i visini biti nadomjestak MMF-u te najavila uštede i tešku godinu za Federaciju.

"Uštede će biti na svim razinama. Procjenjuje se da će se na plaćama i naknadama troškova proračunskih korisnika, kao i na doprinosima uštedjeti oko 15 milijuna maraka, a u okviru izdataka za materijal, sitni inventar i usluge predviđa se ušteda od oko 4 milijuna maraka", rekla je i dodala kako Federacija kreće s mjerama ušteda na rashodovnoj strani, ograničavanjem zapošljavanja te s povećanjem poreznih prihoda, prvenstveno direktnih poreza.

"S Međunarodnim monetarnim fondom su još uvijek otvorena pitanja jer smo malo neozbiljni pa su nas stavili na čekanje, ali još uvijek očekujemo punu suradnju i partnerski odnos s MMF-om", rekla je Milićević i dodala kako Federaciju BiH ne čeka grčki scenarij ''jer nismo u istoj situaciji''.

"Mi imamo rezerve koje moramo iskoristiti vezano za financijsku stabilnost, prvenstveno kroz financijsku i poreznu disciplinu", ističe Milićević najavivši bolne procese, koji se ne mogu odložiti.

Sindikati protiv, svi na ulicama

No, Vladinu odluku o smanjenju plaća zaposlenika u organima uprave Federacije BiH u iznosu od deset posto sindikati su dočekali na nož, pa je predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika organa uprave i sudske vlasti, Salih Kruščica, rekao kako diranje plaća ne dolazi u obzir.

Iako je federalni premijer Fadil Novalić rekao kako bi to bio "čin suosjećanja sa situacijom u Federaciji BiH" i drugi sindikati su najavili kako neće dozvoliti da se diraju njihova primanja. Svi su složni kako bi rezanja trebala krenuti od vrha, a ne preko leđa radnika.

I dok vlast tvrdi da smo daleko od Grčke, mogući bunt radnika, koji ne daju plaće, poljoprivrednika koji neprimaju poticaje, a u novim mjerama su smanjeni te umirovljenika kojima mirovine sve više kasne, govori kako nismo daleko od totalnog kraha i klečanja na koljenima za financijski spas.

Kopirati
Drag cursor here to close