Zanimljivosti

Grad u srcu Emirata a pripada Omanu

Gospodarstvo / Flash | 11. 11. 2012. u 08:25 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unutar Ujedinjenih Arapskih Emirata postoji grad koji se zove Madha. Međutim, taj grad ne pripada Emiratima. Prije 70 godina donesena je odluka da pripadne drugoj zemlji, Omanu.

Grad Madha leži između planina na istoku Arapskog poluotoka. To je mali, tihi grad sa dvije tisuće stanovnika i po svemu izgleda kao dio Ujedinjenih Arapskih Emirata. No, iako je u potpunosti okružen teritorijem Emirata, on pripada Omanu.

Međunarodna granica je bez sigurnosnih provjera, bez dugih redova za kontrolu putovnica. Samo znak s natpisom: Madha vas pozdravlja.

Mještani kažu da to nikome ne znači ništa posebno.

"Nema razlike između Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Mi smo svi braća, u obje zemlje i svim zaljevskim državama. Samo nosimo drugačije putovnice", kaže Khalfan Al Nakbi iz sela Nahwah.

U Madhi je vidljivo da vlada Omana želi zadržati ovaj grad kao dio svoje teritorije. Gradi se nova džamija, stotine tisuća dolara su potrošene na izgradnju dviju škola, bolnice i novih cesta.

Glavna cesta pripada Emiratima, no samo nekoliko kilometara dalje je pumpa koja pripada Omanu. To Madhu čini najpopularnijim gradom u regiji, jer gorivo u Omanu košta za trećinu manje nego u Emiratima.

Kopirati
Drag cursor here to close