Niže od istočne Europe

Građani BiH oprezni u planiranju većih investicija i kupovina

Gospodarstvo / Flash | 15. 11. 2012. u 09:30 Z.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija Prizma istraživanja danas je u Sarajevu prezentirala rezultate drugog mjerenja indeksa poslovnog povjerenja i povjerenja potrošača u BiH u okviru GIZ-ovog projekta ''Unapređenje lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja u BiH“.

Uz podršku GIZ-a BiH je putem IFO Instituta iz Munchena od aprila uključena u Svjetsko ekonomsko istraživanje (WES) te su podaci za BiH prvi put uvršteni od drugog kvartalnog izvještaja za 2012. godinu.

''Ti rezultati pokazuju da je BiH znatno ispod prosjeka zemalja istočne Europe, koji je kao regija također ispod prosjeka zemalja ostatka svijeta. Zbog toga nas očekuje veoma nepovoljno razdoblje ekonomskog razvoja“, rekao je Dino Đipa, direktor Agencije Prizma istraživanja.

Prošle godine urađeno je kao pilot-projekt mjerenje indeksa poslovnog povjerenja i povjerenja u skladu s metodologijom harmoniziranog programa Europske unije za ankete biznisa i potrošača.

''Ove godine također smo primijenili istu metodologiju, koju koriste sve zemlje Europske unije, te smo poredili naš indeks s indeksima drugih zemalja EU. Upravo je to ono što očekuje BiH kada dobije kandidatski status za EU, odnosno imat će obavezu da bude uključena u ovakvu vrstu istraživanja“, kazao je Đipa.

U BiH u srpnju i rujnu provedena su istraživanja, odnosno ankete potrošača u kojima je ispitano 2.500 ispitanika. U odnosu na 2011. godinu kada je utvrđen pad povjerenja potrošača, u srpnju ove godine zabilježen je rast, da bi opet u rujnu došlo do pada indeksa povjerenja potrošača, kao što je slučaj u ostatku Europe.

''To znači da su građani BiH veoma oprezni prilikom procjene stanja financijskih mogućnosti, kao i u planiranju većih investicija i kupovina. Očito je da očekuju relativno negativnu situaciju u bh. ekonomiji“, istakao je direktor.

Navodeći da je indeks povjerenja potrošača važan jer ima veze s obujmom kupovina građana kazao je da s obzirom na to kako su glavni prihodi u proračunima u BiH bazirani na PDV-u može se očekivati i da će s padom kupovina građana pasti i prihodi PDV-a.

S druge strane, anketa biznisa, koja je obuhvatila više od 1.500 tvrtki u sektorima proizvodnje, građevinarstva, trgovina i usluga, pokazala je da je u odnosu na prošlu godinu industrijska proizvodnja u ovoj godini pala za šest posto.

U sektoru građevinarstva utvrđen je blagi pad indeksa poslovnog povjerenja u odnosu na srpnju 2011. godine, dok je najveći pesimizam pokazan u sektoru usluga.

Đipa smatra da u poređenju s drugim zemljama BiH nije nikakav poseban slučaj i vrijednosti ovih indeksa su na razini ili blizu razine prosjeka Europske unije.

Osim toga, istraživanje je pokazalo da poslovni sektor misli da se najveći problem u poslovanju i razvoju tvrtke identificiraju u porezima, naknadama i dažbinama.

''Bh. gospodarstvenici osjećaju pritisak vlasti, koje su u posljednjih 12 mjeseci dodatnim opterećenjima opteretili gospodarstvo da bi na taj način nadoknadili nedostatak sredstava u proračunu“, zaključio je Đipa.

Poslovni sektor vlastima u BiH poručio je da je vrijeme da se nešto poduzme u ekonomiji naše zemlje, odnosno da ih se oslobodi svih dodatnih dažbina i obaveza da bi imali više sredstava za razvoj poslovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close