Kolika su dugovanja?

Građani i poduzeća u BiH duguju više od 3 milijarde KM za poreze i doprinose

Gospodarstvo / Flash | 22. 10. 2012. u 06:27 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema nekim procjenama, poduzeća i građani u BiH duguju više od tri milijarde maraka za poreze i doprinose. U Poreznoj upravi Republike Srpske navode da su polovinom rujna ove godine poreski obveznici za direktne poreze i doprinose ukupno dugovali 1,4 milijardu maraka.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH pokrenula je ovih dana inicijativu za izmjenu zakonskih propisa, računajući, valjda, da će stavljanjem dužnika na stub srama poboljšati naplatu poreza i doprinosa. Ni poslije višednevnog istraživanja Srna nije uspjela da sazna kolika su stvarna dugovanja poreznih obveznika u Federaciji BiH.

Istina, Porezna uprava Federacije nedavno je na svojoj internet stranici objavila popis od 194 dužničke tvrtke. Prema tom popisu, ukupan dug tih poreskih obveznika krajem lipnja ove godine iznosio je više od milijardu i 68 milijuna maraka. Kolika su dugovanja ostalih poreznih obveznika u Federaciji BiH za sada ostaje tajna.

Glasnogovornik Porezne uprave Republike Srpske Ivan Vučković objašava Srni da je aktivni dug oko 700 milijuna maraka, od čega je 515 milijuna maraka glavnica, a 185 milijuna maraka dug za kamate.

"Od tog duga reprogramirane su porezne obaveze u iznosu od 260 milijuna maraka. Poduzeća u stečaju duguju 320 milijuna maraka i sto milijuna maraka se odnosi na nesolventna poduzeća. Znatna su dugovanja i za doprinose. Tako porezni obveznici duguju 336,9 milijuna maraka doprinosa za MIO. Od toga su obaveze poduzeća u stečaju u iznosu od 101 milijun maraka. Dugovanja za doprinos za zdravstvo premašila su 201,7 milijuna maraka, od čega poduzeća u stečaju duguju više od 60 milijuna maraka", precizira Vučković.

Najveći dužnici su 'Novoteks' iz Trebinja u stečaju, čija su dogovanja za poreze i doprinose premašila iznos od 45,2 milijuna maraka. 'Šume Republike Srpske' duguju Poreznoj upravi više od 20 milijuna maraka, a 'Aleks petrol' iz Bijeljine u stečaju čak 17,6 milijuna maraka.

Slijede 'Željeznice Republike Srpske' sa dugom većim od 16 milijuna maraka, a od Ministarstva financija Republike Srpske zatražili su da im reprogramira dugovanja u iznosu od 11 milijuna maraka. Na listi najvećih dužnika Porezne uprave su i 'Darko produkt' iz Laktaša sa dugom od 14,7 milijuna, zatim 'Balkal' sa više od 12 milijuna i Klinički centar Istočno Sarajevo sa dugom većim od 11,8 milijuna maraka.

Glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH Ratko Kovačević rekao je Srni da su ukupna dugovanja obveznika poreza na dodatu vrijednost 274 milijuna maraka i da se na tom popisu dužnika nalazi 10.871 obaveznik PDV-a. O njihovim imenima nije mogao govoriti.

Mnogi smatraju da veliki dio tih dugovanja vjerojatno nikada neće biti naplaćen. Poreznici tvrde da mnogi dužnici obično nemaju nikakvu imovinu ili je vrijednost njihove imovine i po nekoliko puta manja od dugovanja. Zbog toga se neka dugovanja već otpisuju. Prošle godine je Porezna uprava Republike Srpske na osnovu rješenja gospodarskih sudova, kojim se utvrđuje nenaplativost ili zastarjelost poreznih potraživanja, otpisala 42,5 milijuna maraka za 129 poduzeća kod kojih je završen stečajni postupak.

Stečajna masa tih poduzeća bila je manja od dugovanja, pa nije bilo moguće naplatiti ni njihove porezne obaveze. Ni u ovoj godini situacija nije ništa bolja. Porezna uprava Republike Srpske trenutno potražuje 320 milijuna maraka od poduzeća u stečaju. Mnoga privatna poduzeća imala su velika dugovanja, a onda jednostavno otišla u stečaj. Mnogi su to iskoristili kao dobar recept za brzo i lako bogaćenje.

Do sada je Vlada Republike Srpske zbrinula 56.140 radnika iz 330 poduzeća koji su u procesu stečaja ili likvidacije tih poduzeća ostali bez posla. Za to je do sada utrošeno gotovo 160 milijuna maraka. Porezna uprava Republike Srpske čini sve da naplati što više poreznih dugovanja, ali to ne ide ni malo jednostavno. Samo u ovoj godini pokrenuli su više od 70 000 postupaka prinudne naplate, a do kraja kolovoza uspjeli su naplatiti 20,6 milijuna maraka.

Poređenja radi, ukupan dug poreznih obveznika kod kojih je do sada pokrenut postupak prinudne naplate iznosi 288,6 milijuna maraka. Mnogi od tih poreznih obveznika, koji još ponešto rade, traže spas u reprogramu svojih poreznih obaveza.

Tako je od početka rada Uprave za neizravno oporezivanje BiH do danas 395 obveznika PDV-a zatražilo reprogram svojih poreznih obaveza. Tek 69 poreznih obveznika ispunilo je rigorozne uvjete, pa im je Uprava za neizravno oporezivanje omogućila da u ratama izmire svoja dugovanja u ukupnom iznosu od 33 milijuna maraka.

Kopirati
Drag cursor here to close