Istraživanje

Građani misle da obrazovanje i iskustvo ne igraju nikakvu ulogu pri zapošljavanju

Gospodarstvo / Flash | 13. 07. 2015. u 12:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH) organizirao je danas u Sarajevu prezentaciju o reformi javne uprave na kojoj je istaknuto da problem korupcije predstavlja jednu od najvećih prepreka u tom procesu i da bez sistemskog rješavanja tog problema neće biti moguće napraviti iskorak u bilo kojoj oblasti u okviru cjelokupne reforme javne uprave.

Nalazi istraživanja koje je proveo Transparency International BiH i brojni izvještaji međunarodnih organizacija, kako je kazala v.d. izvršnog direktora Transparency International Bosne i Hercegovine Lejla Ibranović, nesumnjivo ukazuju da je na polju reforme javne uprave situacija zabrinjavajuća i da je ovakvo stanje neodrživo.

Dodala je da se reformski procesi u posljednjih nekoliko godina ne kreću željenom dinamikom i ne polučuju željene rezultate naročito ukoliko se uzme u obzir odnos između ostvarenih rezultata i uloženih resursa za njihovu realizaciju.

Ibranović je navela da značajna financijska podrška Europske unije i šire međunarodne zajednice nisu bile dovoljne da reformu javne uprave materijaliziraju na način da građani, kao krajnji korisnici njenih usluga, osjete rezultate.

Veleposlanik Švedske u Bosni i Hercegovini Fredrik Schiller i šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark naveli su da reforma javne uprave treba biti jedan od prioriteta cjelokupnog javnog sektora u BiH uzimajući u obzir da bez efikasne administracije ova zemlja ne može ostvariti napredak u vezi sa približavanjem EU.

Ukazali su da je nužno da javna uprava postane funkcionalna i transparentna, te da služi građanima na bolji način.

Iznoseći nalaze istraživanja Ibranović je još navela da je neprihvatljivo da se država zadužuje da bi pokrila administrativne troškove preglomazne javne uprave, te da je još neprihvatljivije da građani skupo plaćaju cijenu neefikasnosti i nefunkcionalnosti javne uprave koja zapravo treba biti njihov servis.

''Građani participiraju javnu upravu kao preglomaznu, neefikasnu, nisu upoznati sa reformama, imaju nizak nivo povjerenja u institucije vlasti. Poražavajući je podatak da skoro 83 posto građana smatra da se proračunski novac, odnosno novac poreskih obveznika ne troši na pravi način, te da je proces planiranja i izvršenja proračuna netransparentan'', dodala je Ibranović.

Ono što izaziva dosta polemika u javnosti su procesi zapošljavanja u javnoj upravi. Centar za pružanje besplatne pravnu pomoći TIBiH već godinama zaprima najveći broj prijava građana koje se odnose na nepravilnosti u procesima zapošljavanja.

Istraživanje koje je proveo TIBiH pokazao je da 53 posto anketiranih građana smatra da obrazovanje i iskustvo ne igraju apsolutnu nikakvu ulogu u procesima zapošljavanja, te da su ključni kriteriji za zapošljavanje politička, odnosno stranačka ili rodbinska veza. Čak 67 posto ispitanika su potvrdili da imaju osobno iskustvo ili spoznaju o tome da je neko iz njihove sredine dobio posao na nezakonit način.

''To pokazuje da građani nemaju povjerenja u zakonitost provođenja postupka zapošljavanja u javnoj upravi, te da su duboko svjesni da političke stranke koriste javnu upravu za regrutiranje vlastitih pristalica'', navela je Ibranović .

Kopirati
Drag cursor here to close