Udruženja potrošača

Građani se najviše žalili na pružatelje ekonomskih usluga

Gospodarstvo / Flash | 23. 12. 2014. u 15:58 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH prihvatila je danas Informaciju Federalnog ministarstva trgovine o efektima podrške udruženjima potrošača u Federaciji BiH u prošloj godini.

U Informaciji se navodi da ovo ministarstvo, kao jedan od nositelja zaštite potrošača i aktivnosti izvršenja Državnog godišnjeg programa zaštite potrošača, u planu rada za 2013. godinu kao jedan od strateških ciljeva utvrdilo unaprjeđenje zaštite prava i ekonomskih interesa potrošača. U provođenju tog zadatka predviđeno je za davanje podrške radu i razvoju udruženja potrošača.

Za ostvarenje ciljeva Federalno ministarstvo trgovine je u 2013. godini u proračunu FBiH osiguralo 81.000 KM. Ministarstvo je također pružalo kontinuiranu stručnu pomoć i nadziralo rad udruženja, posebno sa aspekta zakonitosti i opravdanosti trošenja odobrenih sredstava.

U 2013. godini na području Federacije BiH, je u sedam županija djelovalo sedam udruženja potrošača koja su provodila niz aktivnosti na informiranju, edukaciji i savjetovanju potrošača o njihovim pravima. To se, prije svega, odnosilo na održavanje tematskih javnih skupova, seminara, okruglih stolova i radionica za koje su građani iskazali veliki interes.

Najviše pritužbi od potrošača udruženja su dobila iz sektora ekonomskih usluga od općeg interesa, u čijem rješavanju su imali najmanje uspjeha. Što se tiče pritužbi potrošača u komercijalnom sektoru primjetno je poboljšanje u poštivanju Zakona od strane trgovaca. U slučaju neuspjeha udruženja su podnosile prijave nadležnim inspekcijskim organima. Osim ovih aktivnosti kreirana su dva web portala putem kojih udruženja primaju žalbe, prigovore kao i pohvale za pojedine proizvode i usluge na tržištu. Tiskani su i odgovarajući materijali koji su doprinijeli većoj informiranosti i općem znanju građana o potrošačkim pravima, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close