Smrtno ozbiljni

Grčka Europi prijeti valom imigranata i džihadista

Gospodarstvo / Flash | 09. 03. 2015. u 21:15 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčki ministri Panos Kammenos i Nikos Kotzias zaprijetili su da će njihova zemlja "osloboditi val milijuna ekonomskih imigranata i džihadista" u Europu ako eurozona ne popusti u svojim zahtjevima za mjere štednje.

Povjerenik Europske unije za migracije Dimitris Avramopoulos dobio je u ponedjeljak jamstvo od Grčke da ta zemlja nema namjeru otvaranjem vrata izbjegličkih centara dopustiti masovni odlazak izbjeglica u druge europske države.

''Dogovore li udar na Grčku, trebali bi znati da će imigranti dobiti papire za Berlin. Ako nas Europa ostavi u krizi, mi ćemo je preplaviti imigrantima. Za Berlin će biti još gore ako u tom valu milijuna ekonomskih izbjeglica bude ekstremista Islamske države'', kazao je Panos Kammenos, grčki ministar obrane.

Kammenos, vođa desničarske stranke Nezavisni Grci koja je u koaliciji s vladajućom Sirizom, kazao je kako je Schengen eurozonu učinio ranjivom.

''Ako nas napadnu, napast ćemo i mi njih. Imigrantima ćemo dati papire kojima će moći putovati Schengenskim prostorom, tako da bi taj ljudski val mogao ići ravno za Berlin'', izjavio je Kammenos, prenosi The Telegraph.

Nikos Kotzias, ministar vanjskih poslova, prošlog je tjedna kazao kako će se Europa, ako Grčka bude izbačena iz eurozone, morati suočiti s "desecima milijuna imigranata i tisućama ekstrenista".

S druge strane, povjerenik Europske unije za migracije Dimitris Avramopoulos dobio je u ponedjeljak jamstvo od Grčke da ta zemlja nema namjeru otvaranjem vrata izbjegličkih centara dopustiti masovni odlazak izbjeglica u druge europske države.

Natasha Bertaud, glasnogovornica europskog povjerenika za migracije Dimitrisa Avramopoulosa, nato je izjavila kako je stupila u kontakt s grčkim vlastima i "dobila jamstvo ministarstva unutarnjih poslova da nisu poduzete mjere otvaranja izbjegličkih centara".

Prije tjedan dana, sličnu prijetnju uputio je i zamjenik grčkog ministra unutarnjih poslova Giannis Panousis.

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias upozorio je pak u petak da bi Grčka mogla postati mjesto ulaska "milijuna imigranata i tisuća džihadista", ukoliko dođe do sloma grčkog gospodarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close