Pismo

Grčka neće moći vraćati dug

Gospodarstvo / Flash | 23. 03. 2015. u 13:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčki premijer Alexis Cipras uputio je prošlog tjedna pismo njemačkoj kancelarki Angeli Merkel u kojem upozorava da će Grčkoj biti "nemoguće" da otplati dug u narednih nekoliko sedmica bez dodatne financijske pomoći.

Grčka će biti prinuđena birati između otplate kredita, koje prvenstveno duguje Međunarodnom monetarnom fondu, i održavanja društvene potrošnje, upozorio je on u pismu od 15. ožujka, piše Financial Times.

Glasnogovornik grčke vlade u ponedjeljak je, ipak, izjavio da Ciprasova današnja posjeta Berlinu, njegova prva zvanična posjeta njemačkoj prijestolnici, neće biti posvećena tim pitanjima, prenosi Reuters.

U pismu od 15. ožujka Cipras upozorava Merkel da će Grčka biti prisiljena birati između isplate rata kredita, koji prvenstveno duguje Međunarodnome monetarnom fondu (MMF), i isplaćivanja socijalnih transfera, prenio je u nedjelju Financial Times.

"U pismu je rečeno manje više sve što govorimo od prošlog tjedna - da postoji problem s likvidnošću i da su nam potrebne političke inicijative", rekao je Gabriel Sakelariditis za grčku Mega TV.

Na pitanje novinara je li riječ o prijetnji kada kaže da će Atena prednost dati isplati mirovina i plaća umjesto otplati duga, Sakelariditis je odgovorio: "Nije to prijetnja, to je realnost."

U pismu grčki premijer navodi kako su ograničenja Europske središnje banke (ECB) "kriva" za nemogućnost Grčke da vrati kratkoročan dug, kao i činjenica da su čelnici eurozone odbili isplatiti gotovinu prije nego što Atena usvoji novi krug reforma, piše Financial Times.

"Trebalo je biti jasno da posebna ograničenja ECB-a u kombinaciji s kašnjenjem isplate gotovine onemogućuju bilo koju vladu da dug vrati", napisao je Cipras.

Cipras je kazao i kako njegova zemlja želi ispuniti preuzete obveze u dobroj vjeri i u potpunosti surađivati s partnerima, no upozorio je Merkel da bi nemogućnost pronalaska rješenja kratkoročnog financiranja mogla dovesti do puno većih problema. Istaknuo je da će otplata dugova još više pogoršati otprije lošu socioekonomsku situaciju zemlji.
Unatoč tomu što je njemačka kancelarka prošli tjedan najavila da će s Ciprasom u Berlinu razgovarati, ali da će možda i argumentirano raspravljati, istaknula je da to nije ključan trenutak u razmiricama između Atene i njezinih vjerovnika iz eurozone.

Kopirati
Drag cursor here to close