Medijski mrak

Grčka: Novinari otvorili tjedan štrajkova, sutra generalni štrajk isndikata

Gospodarstvo / Flash | 05. 11. 2012. u 15:06 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinari su u ponedjeljak otvorili tjedan štrajkova u Grčkoj uoči predstavljanja novog vladinog paketa štednje grčkim parlamentarcima.

U Grčkoj vlada "medijski mrak" pošto su novinari tiskanih i elektronskih medija stupili u 24-satni štrajk, uoči generalnog štrajka u utorak u organizaciji glavni grčkih sindikata javnog i privatnog sektora.

Obustavi rada u ponedjeljak su se novinarima pridružili i transportni radnici pa je metro u Atini zatvoren, taksisti su stupili u štrajk i samo jedna tramvajska linija je u funkciji u prijestolnici što ozbiljno remeti promet, prenosi AFP.

Glavni grčki sindikati javnog i privatnog sektora najavili su u ponedjeljak 48-satni štrajk protiv vladinog prijedloga i da je u planu prosvjedna šetnja centrom Atene.

Sindikat državne elektrodistribucije DEI najavio je ulazak u generalni štrajk od ponedjeljka navečer, a sindikati GSEE i privatni sindikat ADEDI pridružju se općoj obustavi rada u utorak i srijedu širom zemlje.

Vozači autobusa se očekuje da će se pridružiti štrajku u utorak čime će biti u potpunosti obustavljen javni prevoz u Ateni, a biti će zaustavljene i trajektne linije s okolnim ostrvima u narednih 48 sati.

Tri sata obustave rada za utorak je najavljeno od kontrolora letenja.

Grčka vlada predstaviti će u ponedjeljak parlamentu novi paket štednje, prijedlog koji mora da dobije podršku grčkih poslanika, pred najavljeni tjedan štrajkova širom zemlje.

Parlament bi trebalo glasati u srijedu o prijedlogu paketa štednje vrijednom 13,5 milijardi eura koji se odnosi na smanjenje troškova i povećanje poreza uz mjere koje bi olakšale poduzećima zapošljavaje i otpuštanje radnika, prenosi Reuters.

Usvajanje prijedloga reformi i proračuna za 2013. od presudnog je značaja za deblokiranje 31,5 milijardi eura pomoći Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske unije za spašavanje grčke ekonomije, koji je "na čekanju" od svibnja ove godine.

Kopirati
Drag cursor here to close