Prekinut rad novinara

Grčki novinari u štrajku protiv mjera štednje

Gospodarstvo / Flash | 31. 10. 2012. u 12:28 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grčki poslanici će u srijedu glasati o zakonu privatizacije koji predstavlja prvi veliki test za vladajuću koaliciju, dok su novinari prekinuli rad zbog 24-satnog štrajka u znak prosvjeda protiv mjera štednje koji će utjecati na njihove fondove za zdravstvenu zaštitu.

Ovim zakonom vlada će imati veća prava po pitanju privatizacije javnih ustanova. Međutim, socijalisti i demokratska ljevica iskazali su protivljenje provođenju zakona.

Glasanje će se održati u srijedu ujutro, a u isto vrijeme će ministar za financije Yannis Stournaras predstavit će novi nacrt državnog proračuna za 2013. godinu.

Dva najveća sindikata radnika održat će u srijedu navečer proteste protiv mjera štednje, javio je Reuters.

U međuvremenu, zbog štrajka novinara sve televzijske stanice su prekinule s emitiranjem programa, a internetske stranice s vijestima neće biti ažurirane. Nijedne novine neće biti izdane u četvrtak.

Zakon o privatizaciji je jedna od reformi koje Grčka mora provesti kako bi dobila paket pomoći od drugih zemalja eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda, pod uslovom da uvede mjere štednje i smanji deficit proračuna.

Grčka se oslanja na pakete pomoći od maja 2010. godine. Bez njih neće biti u stanju isplatiti dugove, plate i penzije.

Vlada mjesecima ulaže napore kako bi se složila s međunarodnim investitorima o novim mjerama štednje od 13,5 milijardi eura za 2013. i 2014. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close