Operativni dobitak

Gubitak Croatia Airlinesa srezan 75%

Gospodarstvo / Flash | 31. 10. 2012. u 11:10 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines u prvih je devet mjeseci ove godine ostvario operativni dobitak u visini 2,7 milijuna kuna.

Međutim, s financijskim troškovima, odnosno troškovima financiranja flote i troškovima vezanima uz promjene tečaja, krajnji gubitak iznosi 9,9 milijuna kuna, što je 75 posto, odnosno gotovo 30 milijuna kuna manje od gubitka iz istog razdoblja prethodne godine.

Pokazuju to podaci iz konsolidiranog izvješća koje je Croatia Airlines jučer dostavio Zagrebačkoj burzi, a u kojem se navodi da su operativni prihodi tog avioprijevoznika u prvih devet mjeseci ove godine prema istom razdoblju lani porasli za sedam posto, na 1,31 milijardu kuna, zbog devet posto većih prihoda od putničkog prometa te rasta prihoda od prijevoza tereta za 39 posto, javljaju hrvatski mediji.

Operativni troškovi tvrtke istodobno su povećani za pet posto, na 1,31 milijardu kuna, uslijed rasta troškova letenja, održavanja zrakoplova, usluga putnicima, usluga u zračnom prometu te troškova prodaje i promidžbe. Iz Croatia Airlinesa, pritom, naglašavaju negativne efekte cijene mlaznog goriva.

U devet mjeseci ove godine Croatia Airlines je prevezao 1,55 milijuna putnika ili četiri posto više nego u isto vrijeme lani, pri čemu je, zbog krize, broj prevezenih putnika u domaćem prometu bio u padu za tri posto, dok je u međunarodnom prometu porastao za šest posto, zbog rasta prodaje na tržištu Amerike i Australije te tržištima Europske unije.

Kopirati
Drag cursor here to close