Uručena licenca

Hadžić uručio licencu za pružanje usliga u željezničkom prometu direktoru ŽRS

Gospodarstvo / Flash | 06. 11. 2012. u 14:31 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić uručio je danas u Sarajevu Licencu za pružanje usluga putničkog i teretnog transporta u željezničkom prometu generalnom direktoru Željeznica Republike Srpske Draganu Savanoviću.

"Orjentacija državnih i entitetskih vlasti u narednom razdoblju će biti usmjerena prema željeznicama. Mi bez razvoja željezničkog prometa i infrastrukture ne možemo očekivati ekonomski razvoj. Željeznički transport je ključ ekonomskog razvitka Bosne i Hercegovine", rekao je ministar Hadžić prilikom dodjele licence.

Licenca za pružanje usluga je preduvjet za nesmetano odvijanje međunarodnog željezničkog prometa i ona podrazumijeva da je kompanija - operater spremna za tržišne uvjete poslovanja sa jasnim planiranjem prihoda i rashoda, te pojačanom odgovornošću svojih upravljačkih struktura. Ova licenca je preduvjet za licenciranje osoblja, koje će u budućnosti imati otvoreni pristup transportnom tržištu rada.

Shodno EU Direktivi 440/91 koja je ugrađena u Zakon o Željeznicama BiH željezničke kompanije u BiH moraju izvršiti restruktuiranje tako što će razdvojiti troškove operacija od troškova infrastrukture što je uvjet proistekao iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Adenduma iz Sporazuma o razumijevanju iz Tirane, Mape puta i Ugovora o kreditnom aranžmanu EBRD – željeznički sektor BiH.

Ministarstvo komunikacija i prometa BiH je putem Upravnog odbora Regulatornog odbora željeznica BiH (UO ROŽBiH) stvorila potrebne sistemske preduvjete da zainteresirane kompanije iz BiH mogu biti licencirana za pružanje usluga operacija ili za menadžera infrastrukture na identičan način kako se to radi u zemljama EU. Isto tako, putem UO ROŽBiH, Bosna i Hercegovina je spremna za uzajamno priznavanje regulatornih dokumenata, odnosno licenci po principu reciproteta.

Ceremoniji uručenja prisustvovali su zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković i direktorica Regulatornog odbora željeznica BiH Borka Trkulja, navedeno je u priopćenju iz Vijeća ministara.

Kopirati
Drag cursor here to close