izvanredna sjednica

Herceg o novom proračunu HNŽ: Više novca, realno planiranje

Gospodarstvo / Flash | 30. 12. 2016. u 11:27 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru se danas održala peta izvanredna sjednica Skupštine HNŽ-a na kojoj će se, uz ostalo, razmatrati financijski planovi za 2017. godinu Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, županijske Službe za zapošljavanje i Fonda za zaštitu okoliša HNŽ-a, kao i odluke o izvršenju tih planova.

Po riječima premijera HNŽ-a Nevenka Hercega, davanjem suglasnosti na ove planove potpuno bi se ispoštovalo ono što traže odredbe Zakona o izvršenju proračuna Federacije BiH da se financijski planovi svih ustanova i proračuni za narednu godinu usvoje do konca tekuće godine.

''Ono što posebno veseli jeste da su i proračuni županijskih ustanova, kao i proračun HNŽ-a, otišli naviše, znači financijski su jači i snažniji u odnosu na 2016. godinu'', naglasio je Herceg.

Pojašnjavaju to, dodao je, kako Zavod zdravstvenog osiguranja ima veći proračun za oko 2 milijuna maraka, te da veći proračun ima i Služba za zapošljavanje i Fond za zaštitu okoliša, ali i druge županijske ustanove na čije je financijske planove Vlada HNŽ-a dala svoju suglasnost.

''Želim reći da je to realno planiranje, da nije nikakvo napuhavanje, da su planovi uravnoteženi, održivi i evo u ovome dijelu i razvojni'', ocijenio je Herceg.

Skupština HNŽ dala je suglasnost na Finansijski plan Službe za zapošljavanje za 2017. godinu u iznosu od 13.485.525,00 KM te na Financijski plan Fonda za zaštitu okoliša za 2017. godinu u iznosu od 2.550.000,00 KM.

Kako je priopćeno iz Vlade HNŽ, Skupština je, također, dala suglasnost na Izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja za 2016. godinu u iznosu od 120.680.000,00 KM i na Financijski plan Zavoda za 2017. godinu u iznosu od 121.931.000,00 KM, te usvojila Zaključak kojim je zadužila Upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ da pripremi Izmjene i dopune Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ za 2017. godinu u skladu sa smjernicama koje je Vlada usvojila na 38. sjednici, te da takav prijedlog Skupštini dostavi najkasnije do 15. ožujka 2017. godine.

Predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Šerif Špago istaknuo je uoči sjednice kako se Kolegij županijske Skupštine usuglasio s Vladom da se sva financijska dokumenta pokušaju završiti do nove godine kako bi se već od 1. siječnja mogla planirati sredstva, kao i izvršavanje obaveza.

''Očekujemo da bi ovi financijski planovi trebali dobiti podršku, uz određene obaveze da novoimenovani upravni odbori u narednom periodu pripreme rebalanse po potrebi, prije svega rebalans u Zavodu zdravstvenog osiguranja, kako bi se određene stvari, koje smo uočili u ovom periodu a nismo imali vremena da ih mijenjamo, izmijenile i kako bi sve zdravstvene ustanove mogle nesmetano funkcionisati u narednom periodu'', kazao je Špago.

Zastupnik SDP-a u Skupštini HNŽ-a Amer Zagorčić izrazio je nezadovoljstvo što se u deset dana, kako je kazao, "ad hoc" usvajaju tri financijska dokumenta.

''Danas imamo dokument težak 135 milijuna maraka koji nam je dostavljen prije petnaestak sati i ovo smatramo potpuno neprimjerenim i potpuno nedopustivim jer jednostavno usvajamo dokumente a da nismo ni bili u stanju da se pripremimo, da pročitamo i ovo je pokazatelj na koji način trenutno radi vlast u HNŽ'', ocijenio je Zagorčić.

Kopirati
Drag cursor here to close