Jadransko-jonska regija

Herceg u Bruxellesu: Suradnjom regija do održivog gospodarskog razvoja

Gospodarstvo / Flash | 02. 12. 2015. u 15:12 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg danas je sudjelovao na XII. generalnoj izbornoj skupštini Jadransko-jonske euroregije (JJE) koja je održana u Bruxellessu, priopćeno je iz te Vlade.

Zasjedanje Skupštine započelo je okruglim stolom o temi ''Jačanje nove Europe makro-regionalnim strategijama: iskustva EUSAIR-a'', koju je, nakon pozdravnog govora predsjednika Jadransko-jonske euroregije i talijanske Regije Molise Paolo Di Laura Frattura, otvorio Ivan Jakovčić, izvjestitelj za EU Strategiju za JJE i član Europskog parlamenta.

Na okruglom stolu su, uz predsjednika Hercega i Nikolu Dobroslavića, župana Dubrovačko-neretvanske županije, sudjelovali i predstavnici ostalih regija članica JJE. S obzirom na to da se radilo o Izbornoj skupštini, u nastavku rada, za novog predsjednika JJE jednoglasno je izabran Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanski, a grad Dubrovnik za novo sjedište JJE-a.

Obraćajući se nazočnim članovima i zastupnicima, predsjednik Herceg čestitao je novoizabranom predsjedniku Dobroslaviću, te istaknuo kako vrijeme u kojem živimo, više nego ikada traži zajedništvo i koordinirane odgovore na izazove kojima smo izloženi.

''Zajednički cilj, postizanje održivog gospodarskog razvitka naših regija, uvelike ovisi o našoj spremnosti da kroz suradnju i razmjenu znanja i iskustava stavimo naše potencijale u funkciju boljeg života svih naših građana. U osobno i u ime Vlade HNŽ izražavam punu spremnost za takvu vrstu suradnje'', kazao je Herceg.

''Opredijeljenost za nužne reforme iskazale su sve razine vlasti u BiH, pa tako i naša županija. Nedavnim prihvaćanjem Reformske agende za razdoblje 2015.-2018. zacrtana je dinamika provedbe reformi koje će, sasvim izvjesno, biti teške ali ne i neostvarive. Nova vlada HNŽ-a usvojila je i svoj akcijski plan, te kroz čitav niz reformskih mjera, želi dati puni doprinos ispunjavanju uvjeta za podnošenje aplikacije za punopravno članstvo u EU, ali i pristup toliko potrebnim sredstvima međunarodnih financijskih institucija'', zaključio je Herceg.

Boravak u Bruxellessu predsjednik Herceg iskoristio je i za niz bilateralnih susreta sa zastupnicima u Europskom parlamentu i kolegama iz drugih regija, s kojima je razgovarao o ukupnim političkim prilikama ali i mogućnostima snažnije suradnje Hercegovačko-neretvanske županije s regijama i državama iz kojih dolaze.

S novoizabranim predsjednikom JJE-a, dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem, predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg razgovarao je o produbljivanju suradnje dvije susjedne županije, te je postignut dogovor da se o ovoj temi u subotu, 5. prosinca, u Dubrovniku održi sastanak izaslanstava te dvije županije, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close