U staklenim epruvetama

Hercegovačka banka gena čuva sorte naših baka

Gospodarstvo / Flash | 10. 09. 2015. u 14:11 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U staklenim epruvetama su uzorci bijelog rušta, bijelice, ašlame, crne divlje i kasnog rušta – pet sorti trešanja sa područja Hercegovine, Trebinja i Mostara. Naime, Hercegovina se može pohvaliti sa 30-tak različitih sorti.

''To su sve sorte koje su naše lokalne, autohtone, domaće. To su bijelica ašlama, bijeli hrušt, crni hrušt. Svako selo ima svoj naziv za sortu, zato mi upravo radimo ovu karakterizaciju'', objasnila je Sandra Stanivuković, šef Laboratorije za biotehnologiju.

Mladi istraživači odlascima na teren i bilježenjem stabala i donošenjem uzorka voća, povrća, vinove loze, žita, osiguravaju genetski materijal za očuvanje autohtonih sorti iz cijele Republike Srpske, piše Atvbl.com.

Šljivu bijelicu, jabuku šareniku ili krušku karamut, sve te auhtotone stare sorte koje su gajile naše bake i djedovi možete pronaći u rasadniku Instituta za genetičke resurse RS.

Očuvanje genetičkih resursa je glavni zadatak Instituta. U njegovim laboratorijima biljke se umnožavaju za potrebe očuvanja i održivog korištenja ili priprema sjeme za dugoročno skladištenje. Inženjeri su, kažu, neke stare sorte otrgli od zaborava.

Za rad mladih znanstvenika i banku gena zanimao se i ministar znanosti i tehnologije RS, Jasmin Komić. Svojim radom i trudom u očuvanju prirodne i životinjske raznovrsnosti, uvjerili su ga da zaslužuju podršku Ministarstva.

Kopirati
Drag cursor here to close