Hercegovačko zlato

Hercegovački poljoprivrednici će duhan zamijeniti smiljem?

Gospodarstvo / Flash | 14. 08. 2015. u 17:10 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dugo je duhan Hercegovcima značio „žuto zlato", a onda je potamnilo. Duhanske stanice su zatvorene, a „hercegovačkom zlatu" preostalo je samo crno tržište, piše Večernji list.

Kvalitetni duhan može se u listu prodati po cijeni oko 15 KM za kilogram, a kilogram lijepo izrezanoga i upakiranoga duhana prodaje se po cijeni oko 30 KM. Prodaja u manjim količinama zna biti profitabilnija i do 30-ak posto.

Sve se više prodaju i cigarete u rinfuzi, izrađenih u kućnoj radinosti, s plaćenim trošarinama, ali i onih na crno, ispod pulta.

Zbog teške situacije mnogi razmišljaju o proizvodnji smilja umjesto duhana.

''Razmišljam se posvetiti uzgoju smilja, a za svaki slučaj zasadit ću i koju tisuću strukova duhana. Nek' se nađe, zlu ne trebalo. Jer tko će znati dokle će na tržištu 'kuriti' to smilje, a duhan će se i dalje 'kuriti', to jest pušiti. Čast svakome, ali Hercegovci se ne smiju odreći duhana, može, ne daj Bože, i mirišljivo smilje Hercegovcima „zasmrditi". Na sve valja biti spreman. Neki „udaraju" u industrijske krastavce, neki u kupine, maline, bijeli luk, i štošta drugo, ali duhan će uvijek naći kupca, ovako ili onako. Najsretniji bi bio da se nađe najsretnije rješenje i za nas i za državu'', rekao je jedan proizvođač duhana za Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close