Promatranje ptica

Hutovo blato kod Čapljine trebalo bi biti stanište čak 50.000 ptica

Gospodarstvo / Flash | 10. 01. 2015. u 13:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U BiH je počelo zimsko prebrojavanje ptica koje će trajati do 20. siječnja. Proces prebrojavanja koordinira Ornitološko društvo ''Naše ptice'' iz Sarajeva s partnerskim organizacijama iz Čapljine (Lijepa naša), Tomislavgrada, Trebinja i Banja Luke.

Prebrojavanje će se obavljati na većem broju lokacija među kojima je i Park prirode Hutovo blato kod Čapljine.

Govoreći o tom specifičnom poslu, Josip Vekić, voditelj Službe zaštite okoliša Parka prirode, kaže: ''Prebrojavanje ptica iam svoje standarde. Pojednostavljeno, doslovce, uzmete dvogled ili monokular i brojite jednu po jednu, po pet ili deset.

Postoje i određene formule, odnosno sheme, slika se jedan segment pa se na računalu poveća i onda broji. Služimo se brojačem i doslovce se broji svaka ptica''.

U ovom dijelu Hercegovine brojenje će se obavljati na prostoru Hutovog blata, Svitavskog i Gornjeg jezera, zatim rijeke Neretve i njezinih pritoka. Međunarodne udruge prebrojavanje rade od 1967. godine i trenutačno se vrši u više od sto zemalja svijeta.

U BiH je projekt pokrenut 1998., a od 2004. godine koordinira ga društvo ''Naše ptice'' iz Sarajeva.

''Osobno u projektu sudjelujem pet godine. Rezultati su ohrabrujući, na području Hutova blata u posljednje dvije godine broj ptica se udeseterostručio, što je svakako rezultat napora na zaštiti, ali i vremenskih prilika. Klima, blaga ili oštra zima, utječe na brojnost na nekom području'', govori Vekić.

Premda je broj posljednjih godina značajno povećan, uvijek se očekuje više. Prema posljednjim procjenama ornitoloških stručnjaka, Hutovo blato bi trebalo biti stanište 50.000 ptica, piše Večernji list.

Prema tim projekcijama još uvijek nedostaje 20.000 ptica, s obzirom da je na prošlom prebrojavanju evidentirano oko 28.000 ptica. Prošle sezone primijećeni su čaplja govedarica i blistavi ibis. Prvi put evidentirali smo njihovo gnježđenje u Hutovu blatu.

U literaturi to nije zabilježeno. Bilo je i ranijih dolazaka, ali se tu nisu zadržavale.
Očekuje da će se vratiti i da će se kolonije s prošlogodišnjih nekoliko parova povećati. Od vođe ''rendžera'' u Hutovu blatu doznali smo da se staništa rijetkih zaštićenih ptica posebno evidentiraju, daju se GPS koordinate, tako da organizacije koje se bave ovom oblasti detaljno prate stanje na terenu.

Ove zime u Parku prirode Hutovo blato situacija je specifična, zbog niskih teperatura u dolini Neretve, zaleđene su dvije trećine Svitavskog jezera, pa su se ptice zbile na nezaleđeni dio ili su odletjele.

Prvi rezultati brojenja ptica očekuju se koncem siječnja.

Kopirati
Drag cursor here to close