istraživanje

Indeks klijentelizma u medijima: BiH na zadnjem mjestu!

Gospodarstvo / Flash | 15. 12. 2016. u 15:21 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drugi Indeks klijentelizma u medijima predstavljen je danas u Sarajevu, po kojem je Bosna i Hercegovina na posljednjem mjestu. Riječ je o međudržavnom, komparativnom izvještaju o stanju klijentelizma i politizacije u medijima, koji se temelji na empirijskim podacima.

Istraživanje je provedeno u šest zemalja jugoistočne Europe - BiH Hrvatskoj, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji i Rumuniji. Najbolje pozicionirana zemlja je Hrvatska, dok je BiH ove godine na zadnjem mjestu mjerenja Indeksa, što upućuje na određeni stupanj hitnosti u našoj zemlji kako bi se radilo na poboljšanju medijske politike i regulative.

Indeks klijentelizma u medijima 2015. bilježi značajan pad u svim obuhvaćenim zemljama i promjenu pozicije zemalja. U odnosu na prethodni Indeks, gdje je Srbija bila prva po mjerenju, sada je to mjesto zauzela Hrvatska. Također, Indeks pokazuje da je situacija u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji vrlo slična, što govori o dinamici političkih aktivnosti u ovim zemljama prethodne godine.

Značajno pogoršanje rizika klijentelizma u medijima zabilježeno je u Rumuniji, što odgovara stvarnom stanju, odnosno značajnim političkim intervencijama u medijima u prethodnoj godini.

''Ovakva istraživanja najčešće probude one kojima je stalo do medijske demokracije, one koji rade da nekome ubuduće bude bolje ili pak, s druge strane, da postave granice onima koji su neprijatelji medijske slobode'', kazala je prof. dr. Nermina Mujagić s Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, dodajući da je Indeks odlična baza onima koji donose odluke da bi kreirali neke nove javne politike.

Mujagić je zaključila da se na Indeks klijentelizma u medijima može gledati kao na prevenciju korupcije, jer poziva na ulogu angažiranog novinara i medijskog uposlenika koji brine o zakonskom i drugom obliku koji ga određuje. U svakom slučaju, iz Indeksa se jasno vidi da je rizik klijentelizma u medijima u svim promatranim zemljama prisutan i značajan, s velikom vjerojatnoćom utjecaja na funkcioniranje medija.

Također, Indeks je pokazao da je klijentelizam i politizacija medija u promatranim društvima prije pravilo, nego izuzetak, te se u svim ovim društvima može govoriti o medijskoj sceni koja je u značajnom dijelu kontrolirana od različitih političkih, ekonomskih i financijskih interesnih skupina.

Indeks klijentelizma u medijima mjeri na temelju empirijskih podataka politički utjecaj na medije, postojeće stanje zakonodavnog i institucionalnog okvira medija te ključna ekonometrijska mjerenja realnosti u kojoj mediji i novinari rade u zemljama jugoistočne Europe, priopćeno je iz Udruženja Vesta.

Kopirati
Drag cursor here to close