Milović

Inicijativa: I privatne televizije hoće novac od pretplate

Gospodarstvo / Flash | 29. 10. 2015. u 12:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovo je europska praksa da mediji koji plaćaju koncesiju državi imaju određena prava, ali i obveze'', rekao je direktor HRT Kiseljak Tvrtko Milović nakon što je danas izaslaniku u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Mariju Karamtiću predao Inicijativu za formiranje fonda medijske raznovrsnosti.

Kako je istaknuo Milović, bit Inicijative je poticanje pluralizma i medijske raznovrsnosti među privatnim elektroničkim medijima u BiH iz sredstava prikupljenih RTV pristojbom.

''Naša je obveza plaćati koncesiju, pa očekujemo i pravo na raspodjelu sredstava koja sada idu isključivo jednom korisniku. Tek nakon poštene raspodjele RTV pristojbe, možemo od privatnih elektroničkih medija očekivati kvalitetan obrazovni, kulturni i informativni program'', izjavio je Milović.

Karamatić se složio da sredstva od RTV pristojbe pripadaju svim koncesionarima frekvencija.

''Jasno je da najveći dio tih sredstava pripada Javnom radio-televizijskom servisu, ali i privatni mediji imaju odgovornost prema javnosti. U skladu s tim smatram ovu inicijativu opravdanom. Zbog toga ću je uputiti u dalju proceduru s ciljem da dobije zakonsku formu'', kazao je Karamatić.

Milović i Karamatić složili su se da kvaliteta programa privatnih medija, posebice obrazovnog i omladinskog, nije na zadovoljavajućoj razini te da bi 7 do 10 posto prihoda od RTV pristojbe riješilo ove nedostatke.

Mario Karamatić obećao je da će tu inicijativu uobličiti u prijedlog dopune zakona te poslati u proceduru do kraja godine.

Milović je za Bljesak.info rekao kako misli da se ovime ne bi podigla razina plaćanja pretplate kod Hrvata.

''Hrvati imaju tek nekoliko elektroničkih medija, i teško da bi ih ovo motiviralo na plaćanje pristojbe, ali bi nakon ovoga barem bilo opravdano očekivati da plaćaju'', rekao je direktor TV KISS-a za Bljesak.info.

Na pitanje kad se može očekivati pokretanje novog programa televizije KISS, rekao je kako to uveliko ovisi o stanju na tržištu.

''U ovom trenutku najviše ovisimo o kretanjima u gospodarstvu, a zbog krize je teško očekivati rast izdavanja za marketing. Upravo je zbog toga predložena Inicijativa način na koji možemo pomoći privatnim medijima do poboljšaju kvalitetu'', rekao nam je Milović.

Kopirati
Drag cursor here to close