Duljko Hasić

Inzkov izvještaj imat će negativan utjecaj na strane investitore

Gospodarstvo / Flash | 14. 11. 2012. u 14:06 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Makroekonomski analitičar Vanjskotrgovinske komore BiH Duljko Hasić smatra da je govor visokog predstavnika u Vijeću sigurnosti UN-a pojasnio potpuno rascjepkani i podijeljeni ekonomski prostor Bosne i Hercegovine.

"Loš izvještaj Inzka, odnosno OHR-a, direktno će utjecati i na rijetke strane investitore koji su pomišljali da ulažu u BiH. Poslije ovoga izvještaja jedino što nam preostaje su korjenite promjene u političkom vođenju zemlje. Samo politička stabilnost može pokrenuti strana ulaganja i osigurati ekonomsku stabilnost , kazao je Hasić Agenciji Fena.

Hasić je upozorio da su posljednjih šest - sedam godina strane investicije koje se realiziraju u BiH zanemarive odnosu na susjedne zemlje.

"Ekonomska situacija od 2008. godine do danas u našoj zemlji rapidno se pogoršava. S druge strane loša poslovna klima i poslovni ambijent, a uz to politička nestabilnost, tjera investitore", pojašnjava Hasić.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko upozorio je u utorak Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda na tešku političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

Stavovi OHR-a koje je prezentirao visoki predstavnik, smatraju mnogi, porazno će utjecati na privlačenje stranih investicija u BiH, koja su u opadanju od 2008. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close